Početna Politika Zakoni Republike Srbije su štetni po građane Vojvodine!

Zakoni Republike Srbije su štetni po građane Vojvodine!

unnamed (10)

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da nijedan zakon koji je u protekle dve i po decenije izglasan u Skupštini Srbije nije donet u korist građana Vojvodine, već su uvek značili dodatno poniženje za tu pokrajinu i novu pljačku.

Saopštenje Vojvođanske partije prenosimo u celosti…

“Od Miloševića do Vučića, ni jedan zakon koji je u protekle dve i po decenije izglasan u Skupštini Republike Srbije, nije donet u korist građana Vojvodine. Naprotiv, svaki od zakona koji su se na direktan ili indirektan način ticali Vojvodine, su po svojoj sadržini donosili Vojvodini novo poniženje i dodatnu pljačku.

Ni u jednom slučaju nije konsultovana vojvođanska administracija, a poslanici iz Vojvodine u Skupštini Srbije su po nekom nepisanom pravilu uglavnom taoci sopstvenih stranaka.
Danas, kada više niko ni ne može objasniti vojvođansku autonomnost u odnosu na političke zabrane ustavnog suda Srbije i samu politiku vlade Republike Srbije prema Vojvodini, najotvotrenije se postavlja pitanje održivosti državnog uređenje i samog Ustava Republike Srbije.

Još su nejasnije izjave pojedinih vojvođanskih političara koji očekuju politički „konsenzus“ oko krucijalnih vojvođanskih pitanja sa onima koji su Vojvodinu prvo razgaćili, a onda je bacili u blato da se u sopstvenoj nemoći valja i čeka ruku spasa, koja joj se nikada neće ni ispružiti.

Vojvodini je potrebna nova, provojvođanska politika, koja će se baviti rešavanjem nagomilanih problema u vojvođanskoj Banovini, kao i novi, odlučni ljudi, koji su u stanju da artikulišu interese dva miliona građana Vojvodine.

Vojvođanska partija smatra da se političko – ekonomski i svaki drugi subjektivitet Vojvodine može povratiti i ostvariti, kroz ravnopravan odnos između dva entiteta u federalizovanoj Srbiji i statusni položaj Vojvodine kao Republike sa svim ustavnim pravima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i pravima raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima i resursima na svojoj teritoriji.

Dakle, Vojvodina se mora izboriti za svoja stečena prava kako bi mogla donositi i sporovoditi zakone na svojoj teritoriji i time štititi interese dva miliona građana koji u njoj žive.

To je politika oko koje se trebaju okupljati Vojvođani pred naredne izbore za vojvođanski parlament, a ne politika šibicarenja i dodvoravanja SNS-u i njihovim partnerima u vlasti i opoziciji, čija je jedina ambicija dalje urušavanje vojvođanskih vrednosti.” 

Izvor: Vojvođanska partija