Početna Politika Zakoni Republike Srbije su štetni po građane Vojvodine!

Zakoni Republike Srbije su štetni po građane Vojvodine!

0

unnamed (10)

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić izjavio je danas da nijedan zakon koji je u protekle dve i po decenije izglasan u Skupštini Srbije nije donet u korist građana Vojvodine, već su uvek značili dodatno poniženje za tu pokrajinu i novu pljačku.

Saopštenje Vojvođanske partije prenosimo u celosti…

“Od Miloševića do Vučića, ni jedan zakon koji je u protekle dve i po decenije izglasan u Skupštini Republike Srbije, nije donet u korist građana Vojvodine. Naprotiv, svaki od zakona koji su se na direktan ili indirektan način ticali Vojvodine, su po svojoj sadržini donosili Vojvodini novo poniženje i dodatnu pljačku.

Ni u jednom slučaju nije konsultovana vojvođanska administracija, a poslanici iz Vojvodine u Skupštini Srbije su po nekom nepisanom pravilu uglavnom taoci sopstvenih stranaka.
Danas, kada više niko ni ne može objasniti vojvođansku autonomnost u odnosu na političke zabrane ustavnog suda Srbije i samu politiku vlade Republike Srbije prema Vojvodini, najotvotrenije se postavlja pitanje održivosti državnog uređenje i samog Ustava Republike Srbije.

Još su nejasnije izjave pojedinih vojvođanskih političara koji očekuju politički „konsenzus“ oko krucijalnih vojvođanskih pitanja sa onima koji su Vojvodinu prvo razgaćili, a onda je bacili u blato da se u sopstvenoj nemoći valja i čeka ruku spasa, koja joj se nikada neće ni ispružiti.

Vojvodini je potrebna nova, provojvođanska politika, koja će se baviti rešavanjem nagomilanih problema u vojvođanskoj Banovini, kao i novi, odlučni ljudi, koji su u stanju da artikulišu interese dva miliona građana Vojvodine.

Vojvođanska partija smatra da se političko – ekonomski i svaki drugi subjektivitet Vojvodine može povratiti i ostvariti, kroz ravnopravan odnos između dva entiteta u federalizovanoj Srbiji i statusni položaj Vojvodine kao Republike sa svim ustavnim pravima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, kao i pravima raspolaganja sopstvenom imovinom, prihodima i resursima na svojoj teritoriji.

Dakle, Vojvodina se mora izboriti za svoja stečena prava kako bi mogla donositi i sporovoditi zakone na svojoj teritoriji i time štititi interese dva miliona građana koji u njoj žive.

To je politika oko koje se trebaju okupljati Vojvođani pred naredne izbore za vojvođanski parlament, a ne politika šibicarenja i dodvoravanja SNS-u i njihovim partnerima u vlasti i opoziciji, čija je jedina ambicija dalje urušavanje vojvođanskih vrednosti.” 

Izvor: Vojvođanska partija