Početna Priče iz Gradića Prva apoteka

Prva apoteka

0

– Postojala je nekada jedna mala apoteka u samom srcu Gradića koja je uspela da opstane dva i po veka uprkos svim promenama koje su se tokom njih dogodile.

Sve je počelo oko 1736. godine sa Kajsom fon Ejlenšenkelom, koji je bio registrovan kao prvi carski poljski apotekar. Kajs je vodio malu lokalnu radnju koja je s vremenom prerasla u jednu od najvažnijih apoteka u celom Petrovaradinu.

Godine 1795, apoteka je prešla u vlasništvo gospodina zvanog Franciskus Kriger, koji joj je dao ime ʽKod zlatnog orla’. Apoteka je nakon Krigera imala još mnogo vlasnika, a svaki od njih ju je izmenio na neki način. Na primer, Aleksandar Brodski ju je pretvorio u improvizovani kulturni centar – mesto na kom su se okupljali lokalni pisci i kulturni radnici.

Apoteka ʽKod zlatnog orla’ nalazila se u Beogradskoj 15 i radila je sve do 1970-ih, kada je postala deo Doma zdravlja.

Bila je to prva apoteka koja je otvorena u Novom Sadu, druga u Sremu i treća u Vojvodini. Njena vrata su bez prestanka bila otvorena tokom 254 godine, što je u svakom smislu zapanjujuć niz godina.

Zahvaljujući njenom istorijskom značaju, ceo inventar apoteke je sačuvan – jedan deo se nalazi na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, a drugi u Muzeju grada Novog Sada.

Autori priče: Ivana Andrić Penava i Petar Pifat
Autor ilustracije: Nemanja Malidža