Početna Aktuelno Priče iz Muzeja Vojvodine: Selo Ledinci – Česme kao arhitektonsko nasleđe turske...

Priče iz Muzeja Vojvodine: Selo Ledinci – Česme kao arhitektonsko nasleđe turske vladavine

0
Ledinčanke na seоsкoj česmi, 1902.

Svojim obimom i tematskom raznolikošću Zbirka fotografija dr Radivoja Simonovića, u kojoj provlađuju etnografski, antropološki, geografski i botanički motivi, svedoči o prirodnoj i kulturnoj raznolikosti šireg južnoslovenskog prostora. Naučna i umetnička vrednost ove zbirke pobudila je interes brojnih naučnih institucija u čijim fondovima se čuvaju delovi Simonovićeve fotografske zbirke.

U Muzeju Vojvodine čuva se više od 1.400 staklenih negativ – ploča, od kojih će publici biće prikazan jedan deo te bogate fotografske građe, koja beleži veliki broj etnografskih, antropoloških i kulturno-istorijskih motiva snimljenih početkom 20. veka u Bačkoj, Baranji, Slavoniji, Sremu i Banatu.

Mi vam prenosimo delove ove interesantne kolekcije…

Ruševine srednjovekovne crkve na Klisi, 1903 – reduk.

Selo Ledinci okruženo je brdima: Klisa, Bubanj, Vučkovac i Brestovac. Na potezu Klisa vide se ruševine stare srednjovekovne crkve, u čijoj blizini je bilo prvobitno naselje.

Svojim dominatnim položajem i načinom gradnje ističu se javni i verski objekti u selu, koji su zabeleženi na Simonovićevim fotografijama. Među njima se, svakako, ističu fotografije crkve, seoskih česmi i seoske kafane.

Iako uticaj turske vladavine na ovim prostorima nije ostavio značajnije arhitektonsko nasleđe, možemo ga pronaći u nekim stilskim odlikama pojedinih javnih objekata. Fotografija jedne od dve ledinačkih česmi dobar je primer tog uticaja.

Autor teksta: Bogdan Šekarić, muzejski savetnik – etnolog
Foto: Arhiva Muzeja Vojvodine