Početna Sport 10 bodova i pet miliona dinara: Kabel i Smederevo kažnjeni zbog nameštaljke

10 bodova i pet miliona dinara: Kabel i Smederevo kažnjeni zbog nameštaljke

0

Оdlukom Komisije za žalbe Fudbalskog saveza Srbije potvrđene su kazne oduzimanja bodova fudbalskim klubovima Kabel i Smederevo.

Komisija za žalbe Fudbalskog saveza Srbije odbila je žalbe fudbalskih klubova Kabel i Smederevo 1924, čime su postale pravosnažne odluke Disciplinske komisije Fudbalskog saveza Srbije da ove klubove kazni oduzimanjem po deset bodova.

Odlukom Disciplinske komisije, fudbalski klubovi Kabel i Smederevo 1924 kažnjeni su po prijavi Oficira za integritet Fudbalskog saveza Srbije, a na osnovu izveštaja nadležnog organa UEFA, zbog kršenja odredbi Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Srbije na utakmici 14. kola Prve lige Srbije odigranoj 14. oktobra u Smederevu.

I jednom i drugom timu oduzeto je 10 bodova, a uz to će Kabel morati da plati 3.000.000 dinara, a Smederevo 2.000.000.

Šta je sve bilo sporno?

Sporna utakmica je igrana u okviru 14. kola Prve lige Srbije, a završila je pobedom domaćina od 2:1, nakon što su gosti na poluvremenu vodili sa 1:0. Kladioničarskim rečnikom – utakmica je došla iz “dvojke u keca”.

Upravo su kladionice, odnosno veliki broj uplata na ovu utakmicu, probudile sumnju UEFA, odakle je poslato pismo na adresu FSS-a. Kako piše Danas, čak su i pojedini igrači drugih klubova Prve lige javljali svojim prijateljima da se na taj meč treba kladiti na “iz dvojke u keca”.

Fudbalskoj javnosti je sumnjivo čitavo drugo poluvreme, odnosno odluke stratega Kabela Zorana Vasiljevića, kao i ponašanje odbrambenih igrača novosadskog tima kod primljenih golova koji su delovali kao da im se utakmica ne igra, s obzirom na to da nisu pokušali da spreče pogotke.

Najpre je Vasiljević na startu drugog poluvremena, umesto standardnog prvotimca, golmana Vukliša, ubacio rezervu Pilipovića. Nedugo zatim, šef struke crveno-crnih napravio je dvostruku izmenu, zamenivši Neba i Petrovića sa Vujićem i Srbijancem.

Pet minuta nakon dvostruke izmene, u 58. minutu, Kabel prima prvi čudan gol. Izjednačenje Smederevu doneo je Đorđević, nakon centaršuta po desnoj strani. Đorđević je skočio, dok odbrameni igrač koji mu je bio najbliže nije ni pokušao da dođe do te lopte, a Pilipović je samo ispratio loptu u svoju mrežu.

Potom je Kabel poslednjih tridesetak minuta igrao sa desetoricom igrača na terenu, jer se Bjeković povredio, a Vasiljević je već “ispucao” sve izmene. Ubrzo je domaćin došao do preokreta. Situacija je bila slična kao i kod prvog gola. Smederevci su centrirali sa desne strane, ponovo je Đorđević bio sam i ponovo igrači Kabela nisu išli na tu loptu.

Nakon što je pobedio Metalac, a posle 18 odigranih kola Kabel je izbio na prvo mesto Prve lige Srbije, preskočivši Zlatibor zbog bolje gol razlike. Međutim, nakon što se sprovede odluka FSS, novosadski tim će znatno pasti na tabeli.

U narednom kolu Kabel gostuje Sinđeliću u Beogradu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay