Početna Sport Dominacija naših basketaša: Srbija prvi kandidat za evropski tron

Dominacija naših basketaša: Srbija prvi kandidat za evropski tron

0

1

Basketaška reprezentacija Srbije pobedila je na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo u Amsterdamu, uz dominaciju Dušana Domovića Buluta i Dejana Majstorovića.

Bulut je najefikasniji igrač turnira sa 39 poena, Majstorović je ubacio 37, a veliku podršku reprezentativci i članovi ekipe Novi Sad Al Wahda imali su u Marku Žderu i novopridruženom članu Nebojši Boškoviću, dvostrukom pobedniku turnira Red Bull King of the Rock.

Padale su u grupi Turska, Azerbejdžan i Nemačka, zatim u nokaut fazi Švajcarska, Rusija i Holandija, koja je u finalu deklasirana sa čak 22-7. Bilo je malih neizvesnosti samo u četvrtfinalu, gde je Švajcarska pala sa 17-13.

“Najnapetije je bilo u četvrtfinalu, to su uvek najteže utakmice. Svi koji prođu u polufinale, idu na Evropsko prvenstvo, pa je bilo i malo nervoze protiv Švajcaraca. Onda smo u finalu hteli da dokažemo Holanđanima da smo bolji, jer su nam dužnici sa početka sezone. Tu je ležala motivacija za ubedljivu pobedu”, kaže kapiten Dušan Domović Bulut.

Veliki doprinos pobedi u Amsterdamu dao je i Nebojša Bošković, kog je domaća publika dobro upoznala kao dvostrukog prvaka “Red Bull King of the Rock” turnira.

“Nebojša je jedan od najboljih basketaša na svetu, zaista nije bilo teško da se uklopi. Marko Savić je i dalje u procesu oporavka, svakako ga čekamo da se vrati. A to bi trebalo da bude skoro”, dodao je Bulut.

Uspele su i košarkašice da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, bezbolan je bio poraz od Ukrajine u polufinalu sa 20:13

“Ovo je bilo neverovatno iskustvo, zato što su i devojke bile tu sa nama. Cilj je ostvaren, i one i mi ćemo biti na Evropskom prvenstvu. To će biti među dva ili tri najjača turnira u sezoni, znamo da nećemo biti zadovoljni ako ne osvojimo zlato”, jasan je Bulut, koji će sa ekipom evropski tron napasti u Bukureštu od 2. do 4. septembra.

Autor: Ljiljana Kozarev
Foto: Majid Aliyev/Red Bull Content Pool, Predrag Vučković/Red Bull Content Pool