Početna Sport Fudbaleri se žale na teren na “Karađorđu”

Fudbaleri se žale na teren na “Karađorđu”

0

Decenijama unazad stanje travnate podloge na “Karađorđu” bilo je takvo da je Vojvodina njome mogla da se pohvali, ali je sada situacija drugačija, odnosno lošija.

Kako piše “Dnevnik”, publika koja je uživo gledala utakmicu između Vojvodine i Napretka prošle subote bila je, najblaže rečeno, neprijatno iznenađena izgledom terena na “Karađorđu”. Između ostalog, na njega se sada žale i sami fudbaleri, treneri, kao i zvanična lica.

Upravnik “Karađorđa” Gabor Dudaš objašnjava da se susreću sa specifičnim problemom koji je izazvao korov pod nazivom muhar.

“Ta biljka cveta krajem juna i početkom jula meseca i širi se, baš poput raka, veoma brzo, pa je čitav travnjak prekrila u roku od samo mesec i po dana. S druge strane, nismo imali i nemamo dovoljno vremena da odreagujemo kako treba i izvedemo kompletne radove na sanaciji zbog velike zauzetosti terena. Podsetiću da su od leta na ovamo na ‘Karađorđu’ utakmice igrali Vojvodina, Spartak, Proleter i mlada reprezentacija Srbije i da je odrađen veliki broj treninga tih ekipa. U normalnim okolnostima, teren bi izdržao takvo opterećenje, ali s problemom koji ima to nije bilo moguće”, poručuje Dudaš.

Jesenji deo sezone je otprilike na polovine, igraće se još dosta utakmica i pitanje je da li će zaražena trava to uopšte moći da izdrži. Dudaš objašnjava da je iskorenjivanje muhara komplikovano, ali da će nastojati da urade sve što je u njihovoj moći, kako bi trava izdržala do kraja polusezone.

“I prošle nedelje smo radili na njoj, mašine su izašle bukvalno pet sati pred početak utakmice s Napretkom i zbog toga je podloga izgledala veoma ružno. Shvatite, teren je prošao svojevrsnu hemoterapiju, potrebno je vreme za njegovo lečenje”, dodaje Dudaš.

On ukazuje da se priča sa muharom svake godine ponavlja i da će problemi ostati sve dok busenovi trave ne budu kompletno zamenjeni. Kaže da je Vojvodina obezbedila sredstva i uradili ono što je za sada moglo, a to je aeracija terena u dva smera, bačeno je 250 kilograma semena trave i oko 200 kilograma kvalitetnog đubriva.

“Sada bi neophodno bilo da teren miruje, a to, vidite i sami, nije moguće. Tek kada sve ‘operacije’ budemo izveli i kada trave kompletno bude zamenjena moći ćemo da pričamo na temu vraćanja nekadašnjeg sjaja terenu na ‘Karađorđu'”, zaključuje Dudaš.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay