Početna Sport Gimnastičari u Novom Sadu počeli pripreme za Svetsko prvenstvo

Gimnastičari u Novom Sadu počeli pripreme za Svetsko prvenstvo

0

U Novom Sadu su počele pripreme muške i ženske reprezentacije u gimnastici za Svetsko prvenstvo koje će biti održano u Štutgartu od 01. do 13. oktobra. Svetsko prvenstvo u Nemačkoj je i kvalifikaciono za predstojeće Olimpijske igre u Tokiju, te je pred našim reprezentativcima period sa puno rada i odricanja jer je ulog veliki.

– Ovo takmičenje je poslednja prilika za učešće na Olimpijadi, tako da trenutno u Sokolskom društvu treniraju naša četiri kandidata. Reč je o Ivanu i Bojanu Dejanoviću, kao i Nikoli Jurkoviću i Vladi Rakoviću u muškoj konkurenciji, dok ženski deo ekipe čine Aleksandra Rajčić, Dejana Kuzmanović i Anđela Đurđević – kaže predsednik Stručnog odbora Muške sportske gimnastike Gimnastičkog saveza Srbije Jakob Matić.

Selektor naše muške reprezentacije Vladimir Dejanović istakao je da će ekipa započeti pripreme u Osijeku i Kostolcu, a zatim sledi nastup na Svetskom kupu u Mađarskoj.

– Nadam se da ćemo potom imati prilike da organizujemo još jedne pripreme u Sofiji ili Osijeku, kako bismo spremno došli na kvalifikaciono takmičenje za predstojeću Olimpijadu – kaže Dejanović i dodaje da su naši reprezentativci mladi i imaju kvalitet za dobar plasman koji bi im mogao doneti olimpijsku vizu, ali da je ipak glavni cilj njihovo sazrevanje za Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Kada je reč o uslovima treninga i mogućnosti naših takmičara da pariraju gimnastičarima iz okruženja i sveta, Dejanović smatra da su naši reprezentativci konkurentni do juniorske kategorije, a kao razlog što u seniorskim takmičenjima to više nisu vidi činjenicu da se mladi posvećuju studiranju i imaju sve manje vremena za takmičarski sport.

– Ja kao trener ne dozvoljavam svojim učenicima da samo treniraju jer od ovog sporta neće moći da žive, te im je stoga obrazovanje veoma važno za budućnost – objašnjava Dejanović.

Našem reprezentativnom pogonu uskoro će se u trenažnom procesu priključiti i klupski takmičari, a sve u sklopu priprema za predstojeću domaću takmičarsku sezonu.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay