Početna Gradske teme Najviše nesreća u avgustu, policija pojačala kontrole

Najviše nesreća u avgustu, policija pojačala kontrole

0

Avgust je, kažu stručnjaci, a potvrđuju statistike, najgori mesec po pitanju broja saobraćajnih nezgoda. Upravo to je i jedan od razloga zbog kojeg će u ovom periodu pripadnici MUP-a, pojačano kontrolisati vozače, prvenstveno kada je u pitanju sankcionisanje nepropisnog korišćenja telefona tokom vožnje i nevezivanja pojasa.

Telefoniranje u toku vožnje, ugrožava ne samo vozača, nego i sve ostale učesnike u saobraćaju, zbog čega bi takve prekršaje trebalo najstrože kažnjavati, kažu Novosađani.

U toku akcije, policajac u civilu stoji na određenoj lokaciji, na kojoj se saobraćaj odvija usporeno i gde može uočiti ko ne nosi pojas. Nekoliko metara dalje nalazi se redovna kontrola koja zaustavlja vozila i sankcioniše prekršaje. Za korišćenje mobilnog telefona i nevezivanje pojasa, kazna je 10 hiljada dinara, koja je, ako se uplati u roku od osam dana, duplo niža. Krajnji cilj akcije je smanjiti broj nezgoda, kažu u Policijskoj upravi Novi Sad.

– Pored tog negativnog trenda povećanja broja saobraćajnih nezgoda, imamo i negativan trend u pogledu posledica u tim nezgodama, pa smo tako za dva meseca imali devet učesnika u saobraćaju koji su smrtno stradali u saobraćajnim nezgodama, naspram pet prošle godine. Imamo i blago povećanje teško telesno povređenih, s tim da kod blago telesno povređenih imamo blago smanjenje – rekao je Rade Vukelić iz PU Novi Sad.

U prethodna dva meseca, na području novosadske Policijske uprave dogodila se 521-na saobraćajna nezgoda, što je za 8 odsto više nego u istom intervalu prošle godine.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay