Početna Sport Ivana Španović: Bitno je da budem pametna i da skačem rizično, bez...

Ivana Španović: Bitno je da budem pametna i da skačem rizično, bez straha od prestupa!

0

ivana-spanovic-silikoni-ispala-evropsko-prvenstvo-1373883219-179779-610x327

Prošle nedelje iz Malmea je stigla sjajna vest o tome kako je naša najbolja atletičarka i reprezentativka u skoku udalj Ivana Španović oborila nacionalni rekord u dvorani, preskočivši 6,99 metara.
Agencije su odmah emitovale informaciju, ali ona je samo donekle bila tačna… Ivana jeste preletela tu daljinu, ali su svim takmičarkama skokovi mereni od mesta odraza, a ne od daske, tako da je u Švedskoj zvanično najbolje ostvarenje sjajne Novosađanke bilo 6,83 metara.

Bilo kako bilo, u petak u Pragu počinje dvoransko Evropsko prvenstvo, na kojem će, naravno, jedna od favoritkinja za medalju biti Španovićeva. Sigurno je da je serija sjajnih skokova iz Malmea hrabri pred nastup na prvom velikom ovogodišnjem takmičenju.

“Tokom ove zime moj tim i ja imali smo zamisao da učestvujem na što manje takmičenja, ali da na njima ostvarim visok nivo skokova od preko 6,70 metara. Učestvovala sam samo na dva mitinga, u Birmingemu i Malmeu, i ostvarila ono što sam planirala, tako da imam razloga da budem zadovoljna. Što se nastupa u Švedskoj tiče, moram da naglasim da je podloga za zaletište bila izdignuta i da sam skakala bez osećaja za prostor. S druge strane, u Birmingemu sam bila stalno na granici prestupa, bili su to dobri pokušaji i sve bliža sam tome da najzad skočim onoliko koliko zaista u ovom trenutku i vredim, a to je negde između 6,90 i 7 metara”, rekla je Ivana.

Tokom ove zime kompletne pripreme obavili ste u hali jedan na Novosadskom Sajmu, na stadionu „Karađorđe“ i u vašoj teretani. Kako ocenjujete ono što ste odradili?

“Bila je ovo prva zima tokom koje nisam putovala i pripreme sprovodila u inostranstvu. Kompletan rad obavila sam u Novom Sadu i prezadovoljna sam načinom na koji sam to uradila. Imala sam sve neophodne uslove za treninge i oporavak i mislim da sam maksimalno iskoristila mogućnosti koje sam imala na raspolaganju”.

S kakvim ambicijama dočekujete prvi veliki ispit u 2015. godini, u glavnom gradu Češke?

“Tokom zime radila sam puno na brzini i na tome da je što bolje iskoristim prilikom odraza. Nikada u karijeri nisam bila brža, a treba znati i to da je većina devojaka s kojima se nadmećem u skok udalj prešla iz sprinterskih disciplina i samim tim su izuzetno brze. Srušila sam zimus državni rekord na 60 metara i imala u kontinuitetu četiri trke ispod 7,40 sekundi. Cilj mi je bio da ostvarim konstantnost u brzini, jer iz nje, ubeđena sam, moraće da se „otkači“ i jedan daleki skok. Možda već u Pragu, koji mi je prvi cilj u takmičarskoj godini koja tek počinje. Ući ću u borbu za zlatnu medalju s Francuskinjom Elojzje Lesur, koja je jako dobra takmičarka. Mislim da sam spremna da je ispratim, a za medalju će u Češkoj biti potrebni skokovi od preko 6,75 metara. Što se zlatnog odličja tiče, tu će trebati ostvarenja od preko 6,90 metara, a ja imam taj nivo i, iskreno, očekujem da bez problema ostvarim takav rezultat. Bitno je samo da budem pametna, ali i da skačem rizično, bez straha od prestupa”.

Da li to znači da je 2015. godina baš ona u kojoj je došlo vreme da srušite magičnu granicu i skočite preko sedam metara?

“Nadam se da jeste i da je došlo vreme za skok tolike vrednosti i dužine. Ne znam kada bi to moglo da se dogodi, jer u drugom delu godine imam nastup i na Svetskom prvenstvu na otvorenom, koje se održava u Pekingu, na kome ću braniti bronzu iz Moskve. Sve najbolje atletičarke sveta spremaju se za taj događaj, a na njemu će, što se moje discipline tiče, biti potrebna ostvarenja od preko 7 metara da bi se osvojila medalja”, zaključila je Ivana Španović.

Autor: Dnevnik