Početna Sport Kup Evrope u stonom tenisu za obeležavanje 40 godina od SPENS-a

Kup Evrope u stonom tenisu za obeležavanje 40 godina od SPENS-a

0

Novi Sad po prvi put biće domaćin nekog finalnog evropskog turnira za klubove u stonom tenisu. Organizacija završnog turnira Kupa Evrope za žene, od 5. do 9. maja, poverena je, od strane Evropske stonoteniske Unije, Stonoteniskom klubu Novi Sad, višestrukom šampionu Srbije koji će pokušati da na svom terenu ostvari što bolji rezultat u konkurenciji 16 ekipa iz 10 evropskih zemalja.

Novi Sad je u sportskom svetu prepoznatljiv po sportskom kompleksu “SPENS” koji je izgrađen za potrebe organizacije Svetskog prvenstva u stonom tenisu pre tačno 40 godina, 1981. Upravo naziv tog objekta, čiji se unutrašnji deo, sa bezmalo 20 različitih sportskih sala, prostire na 85.000 kvadratnih metara, a sa okolnim povezanim površinskim celinama na skoro 200.000, predstavlja skraćenicu za 36. stonotenisko “Svetsko prvenstvo Novi Sad”.

Na tom takmičenju, očekivano, dominirali su Kinezi osvojenim titulama u timskim i pojedinačnim nadmetanjima, ali su se do bronze dokopali reprezentativci SFRJ Dragutin Šurbek u singlu, odnosno Šurbek i Anton Stipančić u parovima. Šurbek je sa Brankom Batinić bio treći i u miksu.

Iz više razloga treba očekivati da Novi Sad bude dobar domaćin jer taj grad je ujedno proglašen i za Evropsku prestonicu kulture 2021, ali je zbog epidemije ta titula pomerena za 2022 godinu. Inače, pre samo dve godine Novi Sad je poneo epitet Evropske prestonice mladih. Sve to nagoveštava da postoje kapaciteti za sjajnu organizaciju predstojećeg Kupa Evrope.

“Naravno da bismo više voleli da smo dobili domaćinstvo u momentu kada je situacija sa Kovid19 okončana jer je poznato da na utakmicama Stonoteniskog kluba Novi Sad bude uvek mnogo publike pošto je Novi Sad grad sporta sa više hiljada stonoteniskih poklonika što putem dece koja treniraju taj sport, što putem aktivnih rekreativaca. Međutim, nismo mogli da biramo trenutak i zato smo počastvovani što čak i u vreme epidemije možemo da ugostima klubove iz čitave Evrope. Organizacioni zahtevi jesu veliki, ali mi smo spremni da ih u koordinaciji sa ETTU ispunimo”, kaže predsednik STK Novi Sad Dan Fracile koji dalje govori o uslovima koje će sportisti imati tokom takmičenja.

“Tradicija je takođe na našoj strani. SPENS je rađen za potrebe velikih stonoteniskih takmičenja. Imamo specijalizovanu stonotenisku salu koja ima stalnu postavku sa 12 stolova što će ekipama služiti za zagrevanje. Za utakmice ćemo koristiti dvoranu koja inače ima 1.500 sedećih mesta, ali naravno neće biti publike. Međutim, tribine će poslužiti za medije, produkcijski tim za TV i internet prenos, skaute za praćenje rezultata i statistike i sve ostale operativce, dok će parter biti u mehur sistemu, samo za sportiste i službena lica. Praktično, neće biti dodira između ova dva sektora jer su i ulazi i izlazi u salu odvojeni. Hotel za sportiste je takođe veoma blizu mesta takmičenja. Jednostavno, potrudićemo se da im obezbedimo vrhunske uslove, a takođe i što bolji internet prenos kako bismo što autentičnije preneli sliku iz novosadskog SPENSa”, uverava Fracile koji dodaje da STK Novi Sad ove godine proslavlja četvrt veka postojanja, a domaćinstvo ovako velikog evropskog takmičenja vidi kao nagradu za uložen trud u organizaciju i razvoj kluba.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay