Početna Sport “Megdan” postaje franšiza – Aleksa Balašević: Ovaj turnir je velika i lepa...

“Megdan” postaje franšiza – Aleksa Balašević: Ovaj turnir je velika i lepa stvar za naš sport i grad!

0

 

Rašid Al Barvani i Aleksa Balašević

Megdan – tamo gde mu je i mesto” – u Novom Sadu. Ili, kako smo prethodnih meseci mogli da pročitamo – u srpskoj prestonici MMA i K1 disciplina.

Evropska prestonica kulture i mladih, uzimajući u obzir interesovanje publike, medija, sportskih zvezda u ovom sportu, pretenduje i na neke nove titule. Spektakl pod nazivom “Megdan”, čiji je idejni tvorac i organizator Aleksa Balašević, bivši juniorski reprezentativac Srbije u rvanju, u aprilu ove godine okupio je, osim srpskih, i borce iz Estonije, Litvanije, Letonije, Iraka, Maroka, Francuske, Rumunije, Grčke, Austrije, Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Bosne Hercegovine.

Pre samo mesec dana, u Gradskoj kući, najavljen je drugi po redu borilački turnir “Megdan” u novembru u Novom Sadu, a tim povodom gost grada bio je Piter Erc, jedan od najvećih šampiona K1 sporta, koji će uručiti pojas borcima u finalnoj borbi. U senci ovih dešavanja nije ostala ni vest o franšizi ovog borilačkog turnira, tačnije interesovanju da Megdan sledeće godine bude održan u Omanu:

Jeste, krajem avgusta ili početkom septembra treba da se vidim sa čuvenim trgovcem i biznismenom iz Omana Rašidom Al Barvanijem. Kontaktirao me je njegov posrednik putem mog emaila, u početku nisam znao o čemu je reč dok se nisam čuo direktno sa njim. Oman je zainteresovan da 2018. Megdan bude održan u Muskatu, glavnom gradu. Žele da razrađenu i kompletnu svetsku ili evropsku MMA federaciju dovedu i prikažu MMA njihovoj publici. Zainteresovani su za Megdan jer im se sviđa paralela Megdana sa drevnim i ratničkim tačkama. Sviđa im se naš show i performans koji se izvodi mimo borbi i fightcarda. Takođe im se svidela moja ekonomska diplomatija kada sam predložio da njihova zastava stoji pored naše već na drugom Megdanu koji će se održati u Novom Sadu kako bi najavila lokaciju sledećeg Megdana. Još uvek znam o tome malo, ali nakon sastanka koji ću imati sa njim ću vas rado obavestiti kako naša saradnja napreduje, nadam se. Granice postoje da bi se prelazile“, rekao je za naš portal Aleksa Balašević.

Prvi Megdan izazvao je mnogo pažnje i van Novog Sada. Kako ste zadovoljni odzivom publike i reakcijama generalno?

– Prezadovoljan sam. I dalje ne verujem da sam to svojim rukama napravio. Pomogli su mi prijatelji i porodica. Ali nisam očekivao da će takav bum biti da me već posle prve revije kontaktira tako jedan uticajan čovek iz Omana kao i mnogi drugi širom Evrope i sveta. Ne želim da zvučim pretenciozno, ali smatram da je Megdan velika i lepa stvar za naš sport. Iz dana u dan me mnogi stranci zovu sa svih krajeva sveta da me pitaju da se takmiče, prisustvuju. Svi su čuli. Povodom dve borba između četiri stranca kontaktirale su nas dve evropske veoma poznate kladionice, sa kojima sam isto raspoložen za saradnju. Iznenađen sam bio kako smo rasprodali Spens. A opet sa druge strane, držim se teorije gazdi kafana koji kažu ”kad kafanu otvorite svi dođu, a drugi dan odabrani”. Tako da lako je napraviti prvi Megdan i naravno da svi dođu da vide nešto novo, “Megdan 2 – Ni na nebu ni na zemlji” je ogroman izazov za mene i naš grad i zato sam se zakleo da ću dati sve od sebe da bude mnogo bolji i puniji od prvog, što je veoma teško.

Kakvi su dalji planovi za ovu manifestaciju i kako se snalazite u organizaciji ovakvog događaja?

– Planovi su kao što sam rekao, da “Megdan 2 – Ni na nebu ni na zemlji” bude opet na prepunom Spensu. Da u publici budu pre svega ljubitelji našeg sporta, a tek onda ljubitelji MMA sporta. Snalazim se nekako, i organizacija je megdan na svoj način. Želeo bih da se zahvalim pre svega prijatelju, a onda gradonačelniku Milošu Vučeviću koji je ukazao ogromno poverenje za ovaj projekat. Ipak ja imam tek napunjene 22 godine i svakom je sumnjivo i nerealno da uspevam sve ovo. Mnogi pričaju da sam kontraverzan i da se Bog zna šta krije iza ovog. Verujte, krije se samo skromna ambicija jednog čoveka da Novi Sad pored Exita, Tamburica festa, ima još jedan događaj koji puni hotele i kafiće, dvoranu našeg grada, strancima. Organizacija je naporna, nije da sam mazohista, ali uživam u tom naporu za tako jedan ogroman događaj koji je zaista okupio toliki broj ljudi različitih kadrova u jednu halu. Druga priredba Megdana, ”Ni na nebu ni na zemlji”, koja će se održati ove zime će biti veliki korak našeg sporta i nas kao kompanije. 20 različitih država učestvuje, pored donatora Garija Gudridža i Ernesta Husta, Megdan je da napomenem podržao i Peter Erc, koji je takođe rekao da će povesti jednu UFC zvezdu da bude svečani gost Megdan revije. Svom najlepšem i najboljem gradu ću ispuniti sve što sam rekao i zakleo se.

Autor: NShronika