Početna Sport Memorijalni turnir u tenisu glavom ”Vladimir Francišković” ovog vikenda na Štrandu

Memorijalni turnir u tenisu glavom ”Vladimir Francišković” ovog vikenda na Štrandu

0

Tenis glavom je igra koja je osmišljena u Novom Sadu pre više od 30 godina. Nastala je na čuvenom novosadskom kupalištu – Štrand.

Tada je bila poznata pod nazivom nožni tenis i imala je nešto drugačija pravila od pravila koja se danas primenjuju. Igra je tokom godina pretrpela sitne modifikacije, da bi se poslednjih 14 godina pravila igre ustalila. Prvi turnir je održan na Štrandu 1984. godine kao “Prvenstvo grada u nožnom tenisu” na pesku.

Godine 1987. isti turnir menja naziv u “Prvenstvo grada u tenisu glavom”, upravo zato što je u međuvremenu promenjen ključni segment igre, način poentiranja. Tada je odlučeno da se završni poen dobija isključivo udarcem glavom i otuda i današnji naziv ove igre.

Godine 1998. turnir dobija naziv Memorijalni turnir ”Vladimir Francišković”, po tragično nastradalom igraču koji je do tada bio petostruki prvak u ovoj igri.

Svakako treba napomenuti da je nožni tenis davno pre ustanovljenog turnira igrao čuveni Vujadin Boškov, koji se može nazvati ocem ovog sporta, jer je među prvima osmislio koncept ove igre. Ovogodišnje takmičenje se održava u konkurenciji pionira, juniora, seniora i veterana.

Detalje turnira pogledajte na Fejsbuk stranici organizatora.

Izvor: vojvodinauzivo.rs
Foto: Promo

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here