Početna Sport Milica Starović: Prioritet nam je da se kvalifikujemo za Olimpijske igre u...

Milica Starović: Prioritet nam je da se kvalifikujemo za Olimpijske igre u Riju

0

starovic,-benedek,-kajak_

Članica novosadskog Limana Milica Starović u dvojcu sa Dalmom Benedek Ružičić, kao i njih dve sa sestrama Moldovan u četvercu, braniće boje Srbije na jezeru Idroskalo kod Milana, gde će se od danas do 23. avgusta održati Šampionat sveta, na kome se vade i olimpijske vize.
Ovogodišnji rezultati (zlato na Evropskim igrama u Bakuu u K2, bronzane medalje na EP u K2 500 i K2 1000) s pravom Milicu i Dalmu svrstavaju u najozbiljnije kandidate za medalju na SP.

“Iskreno, medalja u Milanu nama nije prioritet, već da se kvalifikujemo za Olimpijske igre u Riju, da u K2 odveslamo dobru trku, kao što je to bilo i u Bakuu, pa ako to bude dovoljno za medalju tim bolje. Što se četverca tiče, tu imamo još prostora za napredak, vredno smo se spremale u mađarskom Solnoku, nadamo se dobrom rezultatu”, rekla je Milica.

Šta je potrebno do obezbedite plasman na OI?

“Da uđemo u finale u obe discipline, K2 i K4, tj. da budemo među sedam najboljih Evropljana. Bila bih presrećna i bilo bi nam puno srce kada bismo uspeli da uđemo u olimpijsku srpsku porodicu za Rio. Nije Srbija slučajno prva zemlja koja je do sada obezbedila najviše normi za OI. Sve je to posledica velikog ulaganja OKS-a i ogromne podrške talentovanim sportistima”.

Nesporno je da si talenat mnogo puta do sada ispoljavala, ali, čini se, otkako si počela da veslaš sa Dalmom Benedek Ružičić da si uslovno rečeno eksplodirala?

“Slažem se, Dalma je sjajna kajakašica i čovek, iskusna takmičarka i pravi profesionalac. Tome bih dodala da su i odlični uslovi u kojima treniram doprineli tome.Vrhunski uslovi priprema i samo okruženje u kojem treniram podigli su mi kajakaški duh. Samo mesto Solnok je idealno za kajak, tu se pripremaju sve sami vrhunski takmičari i šampioni. Mnogo uticaja imaju i odlični sparing partneri, koji me dodatno motivišu. Sve to zajedno uticalo je na moje dobre rezultate ove godine, a ja i moja koleginica Dalma to vraćamo medaljama. Neverovatno napredujem pored Dalme i osećam se sigurno. Sada mogu da kažem da je to bila moja dobra odluka”.

Šta je presudilo da napustiš K1 u kome si bila dobra i da se preseliš u K2, a ubrzo da veslaš i K4?

“U KKK Liman nisam imala priliku da veslam grupne posade, pa sam u dogovoru s mojim trenerom Miroslavom Tomićem ostvarivala dobre rezultate u K1 i stigla do reprezentacije. Čim mi se pojavila prva i prava ponuda ja sam je prihvatila, pogotovo što sam za partnerku imala vrhunsku kajakašicu i osvajačicu medalja Dalmu Benedek Ružičić. Od našeg prvog sedanja u čamac znale smo da će to biti dobitna kombinacija. Nadam se da ćemo ovih dana to i potvrditi”, istakla je Milica Starović, koja bi posle Svetskog prvenstva u Milanu trebala da odbrani master rad na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu.

Autor: Dnevnik
Foto: kajakss.org.rs