Početna Sport Na takmičenju u mačevanju u Novom Sadu postavljen novi svetski rekord

Na takmičenju u mačevanju u Novom Sadu postavljen novi svetski rekord

0

macevanje_660x330

Novi Sad biće upisan u istoriju mačevalačkog sporta u kome je prvi put postavljen rekord u najdužoj ekipnoj borbi na svetu.

Rekord od 12 sati neprestanog mačevanja (od 7 do 19 časova), u kome se borilo 187 takmičara, postavljen je u okviru Evropskog prvenstva za juniore i kadete, pod reflektorima i posebnom rasvetom, na postolju i stazi za mačevanje dugačkoj 14 metara u holu Spensa.

Prema rečima izvršnog direktora šampionata Veselka Dumitrova, u mačevanju su se oprobali kako sami takmičari učesnici EP, tako i građani Novog Sada, među kojima je bilo i mnogo aktivnih i bivših sportista.

Doprinos je dao i svetski prvak iz 2007. godine Kristijan Kalčar, koji je u borbi sa direktorom OTP banke Ivanom Radojčićem zatvorio ovo nesvakidašnje i zanimljivo takmičenje. Iako rezultat nije bio u prvom planu, plava ekipa je pobedila crvenu rezultatom 803:800.

Zanimljivo je to da su postavljanju rekorda prisustvovali predstavnici svetske i evropske mačevalačke federacije, kao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta i bivša svetska prvakinja Klaudija Bokel.

– Ono što je nama i bio cilj jeste to da smo privukli pažnju svetske i evropske federacije, a još nam je draže što su i naši sugrađani pokazali veliko interesovanje i oprobali se u jednom od najstarijih olimpijskih sportova, bez obzira na pol i dob. Ovo je bila idealna prilika da u Novom Sadu, ali i našoj zemlji, promovišemo mačevanje – rekao je Dumitrov.

Završeno je nadmetanje kadeta, a od danas pa u narednih pet dana mačeve, sablje i florete ukrstiće juniori iz preko 40 evropskih zemalja.

Izvor: Dnevnik
Foto: Novisad.rs