Početna Sport Najbolji planinski biciklisti sutra voze na Fruškoj gori

Najbolji planinski biciklisti sutra voze na Fruškoj gori

0

Ljubitelji biciklizma imaće priliku da sutra prisustvuju nesvakidašnjem sportskom spektaklu. Naime, u nedelju, 10. juna u 10 časova na Andrevlju kreće start poslednje etape trke planinskih biciklista (MTB trke). Trka je u zvaničnm kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi veliki broj bodova za svetsku UCI rang listu, što je jedna od najvećih atraktivnosti. Takođe, trka je i u okviru kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

Biciklistički klub “Novi Sad”, koji već četvrtu godinu zaredom organizuje etapnu trku planinskih biciklista na Fruškoj Gori, navodi da je staza ista i za žene i za muškarce.

Trka se vozi tri dana, pobednik je onaj takmičar koji u tri dana ima najmanje vreme. Trka iziskuje fizičku pripremu, pripremu bicikla, tehničku i logističku podršku mehaničara i trenera, ali svakako i taktiku samih takmičara. Ove godine trka se vozi u klasi 2, odnosno S2, koja pobedniku donosi 80 bodova.

– Ove godine posebna pažnja je poklonjena rekreativcima i mlađim kategorijama i to tako što će u nedelju (10. juna), u okviru poslednje etape, moći da voze trku rame uz rame sa najboljima iz Evrope i sveta. Na raspolaganju su im dve staze – “Veliki maraton” od 67 kilometara za one najspremnije i “Mali maraton” od 34 kilometra za sve one koji žele da dođu da uživaju sa svojim biciklom na Fruškoj gori. A voziće uz najbolje trkače i ono što nas raduje jesu prijave reprezentacija Japana, Francuske, Izraela, Mađarske, Slovenije, BIH, Rumunije, Hrvatske i Makedonije – kaže direktor trka Nemanja Vajs.

Izvor: Novisad.com
Foto: Ilustracija/Pixabay