Početna Sport Novi Sad domaćin šahovske Lige šampiona

Novi Sad domaćin šahovske Lige šampiona

0

chess-1226126_640

Novi Sad je od danas do 13. novembra domaćin jednog od najvažnijih međunarodnih šahovskih turnira – Evropskog klupskog kupa, popularne šahovske Lige šampiona.

Među 600 takmičara iz 80 klubova širom Evrope, nalazi se i 30 vrhunskih svetskih velemajstora.

Organizaciju ovog takmičenja Evropska šahovska unija poverila je Šahovskom savezu Srbije, a Novi Sad je dobro poznat šahistima iz celog sveta kao domaćin jedne od najboljih Olimpijada ikada, održane 1990. godine na Spensu. U Novom Sadu je takođe bilo održano Evropsko ekipno prvenstvo 2009. godine.

– Ponosni smo što će Šahovski savez Srbije i Grad Novi Sad ugostiti šahiste iz cele Evrope, od Velsa do Azerbejdžana i od Norveške do Grčke – ističu u Šahovskom savezu Srbije i dodaju da evropski klubovi dovode igrače i sa drugih kontinenata, iz Kine, Indije i Kube.

Zbog velikog interesovanja šahista čiji klubovi se nisu kvalifikovali za Evropski kup, kao i amatera ljubitelja drevne igre, Šahovski savez Srbije u saradnji sa Šahovskim savezom Novog Sada organizuje u istom terminu Otvoreno prvenstvo Srbije za 2016. godinu. Ovo će biti najkvalitetniji otvoreni turnir u našoj zemlji još od vremena SFRJ.

Izvor: 021.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay