Početna Sport NS: Završen Kup evropskih šampiona u šahu

NS: Završen Kup evropskih šampiona u šahu

0

chess-140340_640

Ekipe skopskog “Alkaloida” i “Monte Karla” pobednici su Kupa evropskih šampiona u šahu koji je večeras završen u Novom Sadu.

Nerešen rezultat u meču sa moskovskom ekipom “Legasi Skver” 3:3, doneo je skopskom “Alkaloidu” bod vredan prestižne titule. Branilac titule, “Sibir”, predvođen bivšim svetskim prvakom Vladimirom Kramnikom, turnir je završio sa bodom manje od “Alkaloida”, pošto je u poslednjem kolu igrao nerešeno 3:3 sa ruskom ekipom “Mednij Vsadnik” koja je imala takođe 11 bodova. Isti učinak imali su i ruski “Legasi skver”, izraelski “Ašhod” i azerbejdžanski “Odlar Judru”.

Naš šampion, valjevski “Sveti Nikolaj Srpski”, zauzeo je 9. mesto u konkurenciji 62 ekipe, a treba istaći učinak našeg reprezentativca Ivana Ivaniševića koji je na trećoj tabli osvojio 4.5 poena iz 7 partija, bez ijednog poraza.

Najbolji pojedinačni učinak na turniru imao je američki velemajstor Gata Kamski koji je osvojio 6 bodova iz 7 kola na drugoj tabli “Lade” iz Kazanja.

U konkurenciji šahistkinja nije bilo dileme. Ekipa “Monte Karla” je osvojila titulu bez ijednog izgubljenog boda, predvođena maestralnom svetskom prvakinjom, Kineskinjom Jifan Hu koja je imala perfektan učinak – 6 pobeda iz 6 partija.

Prošlogodišnje pobednice Kupa šampiona, članice gruzijske ekipe “Nona” bile su druge, ispred ruske “Ugre”.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija/Pixabay