Početna Sport Obeležen jubilej Sokolskog doma

Obeležen jubilej Sokolskog doma

0

Član Gradskog veća za sport i omladinu Ognjen Cvjetićanin prisustvovao je obeležavanju jubileja “Sokolskog doma” koji je počeo sa radom 1936. godine. Za tu priliku, na Trgu slobode, Sokolsko društvo “Vojvodina” je u saradnji sa Gradom Novim Sadom, Sokolskim savezom Srbije, Gimnastičkim savezom Srbije i OPENS-om, organizovalo Sokolski slet ”Novi Sad 2019”.

Pre samog svečanog obeležavanja jubileja, organizovana je i povorka koja se kretala ulicama centra grada od Sokolskog doma do Trga slobode.

Na sletu je učestvovalo preko 700 dece, a pored članova Sokolskog društva “Vojvodina” Novi Sad, na Sokolskom sletu učestvovala su i Sokolska društva i Gimnastički klubovi iz cele Srbije.

– U zdravom telu je zdrav duh – krilatica je od koje je sve počelo davne 1905. godine, ali ta rečenica i dan danas ima snagu i njome se rukovode u Sokolskom domu. Nemoguće je sagledati sve uspehe ovog društva koje, ne samo da je iznedrilo najbolje sportiste, već je uticalo na formiranje pojma fizičke kulture i na tome da se osvesti njen značaj. Sokolski dom je uvek bio dom pravih vrednosti, i doprineo je ne samo razvoju mnogih sportskih disciplina, pre svega gimnastike, već i razvijanju drugarstva i vaspitavanju generacija dobrih ljudi. To je i sada njegova uloga i Grad Novi Sad je ponosan na sve što postiže. Čestitam svim Sokolima ovaj važan jubilej i želim da uvek sa jednakom predanošću realizuju vredne sportske, ali i kulturne-umetničke programe – rekao je Cvjetićanin.

Sokolsko društvo u Novom Sadu je osnovano 1905. godine, i u svojoj stogodišnjoj istoriji, uspelo je da očuva izvorne principe i vrednosti Sokolskog (Tiršovog) gimnastičkog sistema nastalog u drugoj polovini XIX veka. Svoj procvat doživljava između dva svetska rata, kada je izgradilo sopstveni Sokolski dom, Spomen dom Kralja Aleksandra I Ujedinitelja, 1936. godine. Velelepna zgrada u centru Novog Sada, delo je Đorđa Tabakovića, a pored Sokolskog društva i članova izgradnju su pomogli mnogi darodavci, ugledni građani kao i Grad Novi Sad i Banska uprava.

Izuzetno zaslužni za veliki uspeh i ugled Sokolskog društva u Novom Sadu između dva svetska rata, bili su starešine dr Ignjat Pavlas, Živorad Bogdanović, dr Toma Jovanović i Jovan Totović.

Izvor: RTV
Foto: Pexels