Početna Sport Počinje zvanično prvenstvo Vojvodine u pikadu

Počinje zvanično prvenstvo Vojvodine u pikadu

0

4219-pikado

Zvanično prvenstvo Vojvodine u pikadu startuje na jesen i trajaće do proleća, pod pokroviteljstvom Vojvođanske pikado federacije. Organizuje se u redovnom programu takmičenja u sezoni 2015/16. i pod nazivom “Profy Darts Liga 2016”, a podrazumeva pojedinačno prvenstvo u muškoj i ženskoj konkurenciji u kategoriji seniora.

Učesnici su redovni i registrovani takmičari iz AP Vojvodine, koji se u zvaničnom delu takmiče za naslov prvaka Vojvodine u klasičnom pikadu. Igraće se od oktobra 2015. do februara 2016. u Novom Sadu. Disciplina: Klasični (steel) pikado, 501 double-out, takmičenje je koncipirano na bazi transparentnih vezanih masters turnira koji se boduju za konačni plasman, a sam sistem takmičenja je bliže uređen posebnim Propozicijama u dve faze (Kvalifikacioni i finalni ciklus).

Turniri bi se unapred određenim kalendarom takmičenja održavali jednom mesečno ili dva puta (u zavisnosti od vremenskih prilika) u holu marketa Tempo u Novom Sadu i to uvek nedeljom u popodnevnim časovima.

U prvoj fazi se razigravaju Kvalifikacioni turniri i to: Pet vezanih turnira (po jedan u  oktobru, novembru, decembru, januaru i februaru) i u drugoj fazi tri vezana TOP turnira (u februaru, martu i aprilu 2016. godine), nakon kojih se dobijaju pobednici zvaničnog prvenstva Vojvodine u obe konkurencije.

PIKADO U VOJVODINI: Vojvođanska Pikado Federacija (VPF) je granski sportski savez za pikado nastao udruživanjem postojećih registrovanih pikado klubova iz Vojvodine. Sedište mu je u Novom SAdu i okuplja praktično sve registrovane klubove iz AP Vojvodine sa ciljem da se u skorijoj budućnosti pridruže i neki novi klubovi koji do sada imaju status pikado sekcija. Iako će 2012. godina ostati upamćena kao godina osnivanja VPF, ovaj savez je kao ideja nezvanično postojao nekoliko godina ranije kroz organizovana takmičenja regionalne pikado lige “NS Dart Liga” koji je okupljao ekipe i klubove Južno-Bačkog okruga a upravo organizacija i postojanje ove lige je doprinelo da i danas okosnicu Nacionalnog prvenstva Srbije čine upravo klubovi iz ove regije.

Ciljevi i planovi VPF se vezuju na omasovljavanje i popularizaciju pikado sporta u Vojvodini i Srbiji za seniore, omladince i juniore i edukaciju i pomoć svim zaljubljenicima u pikado da se registruju i ozvaniče kao pikado klubovi i tako steknu uslov za takmičenja na saveznom i pokrajinskom nivou u svim pikado disciplinama i po istim pravilima i zakonskim aktima.

VPF je preko svojih članova/klubova direktno vezan za Nacionalni granski Savez “Pikado Federacija Srbije”(PFS), a samim tim i Svetske Pikado Federacije (WDF). WDF je krovna organizacija za pikado sport na svetskom nivou a preko Sportaccord-a je priznata od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta (MOK).

Izvor: mojnovisad.com
Fotografija: subotica.com/ilustracija