Početna Sport Trka planinskog biciklizma na Tvrđavi

Trka planinskog biciklizma na Tvrđavi

0

Biciklistički klub “Novi Sad” u nedelju, 1. jula, na Petrovaradinskoj tvrđavi organizuje prvi Međunarodni “Petrovaradin Fortress MTB”.

– U Srbiji do sada nikada nije bila organizovana trka planinskog biciklizma na ovaj način. Pored toga što je staza atraktivna jer se vozi starom Tvrđavom i delom Podgrađa, trka je zanimljiva jer je otvaramo za javnost. Želimo da stvorimo atmosferu Vimbldona i približimo planinski biciklizam ljudima, te nas zbog toga gore očekuje pravi spektakl – priča Nemanja Vajs, direktor trke.

Pored starta tako će se nalaziti takozvana “Chill zona”, gde će posetioci moći da uživaju u muzici, pojedu sladoled i osveže se. Ceo događaj počinje u 14 časova, a start glavne trke je u 16 sati. Pred njen početak Klub organizuje o trku guralica, takmičenje u vožnji malih bicikala bez pedala za decu do 5 godine. Najmlađe učesnike očekuju vredne nagrade, poput guralica, kaciga i trubica za bicikle.

Trka je inače u zvaničnom kaledaru UCI (Svetska biciklistička unija), te donosi 30 bodova u kvalifikaciji za Olimpijske igre u Tokiju. Staza je ista i za žene i za muškarce, a za bodove i vredne nagrade, takmiči se u deset kategorija (KUP SRBIJE, Kadeti i Kadetkinje, Poletarci i Poletarke, Mlađi Poletarci i Poletarke, Mastersi i CFA).

Biciklistički klub “Novi Sad” je od 2014. do danas organizovao i pet etapnih trka koje su u kalendaru svetske biciklističke unije UCI. Trka na Petrovaradinskoj tvrđavi održava se pod pokroviteljstvom Grada Novog Sada, te se očekuje prisustvo gradonačelnika Miloša Vučevića i pokrajinskog sekretara za sport i omladinu Vladimira Bateza.

Petrovaradinska tvrđava će od 12 do 19 sati biti zatvorena za saobraćaj. Do starta/cilja, koji se nalaze na parkingu kod Muzeja grada svi posetioci moraće da dođu peške, a usput će moći, da na samo nekoliko metara od biciklista, vide delove trke.

Izvor: RTV
Foto: Promo