Početna Politika Rebalansom budžeta Novi Sad preraspodeljuje tri milijarde dinara

Rebalansom budžeta Novi Sad preraspodeljuje tri milijarde dinara

0

Novosadski odbornici izglasali su rebalans budžeta kojim stanje u gradskoj kasi dostiže rekordnih gotovo 28 milijardi dinara.

Preraspodeljuje se nešto više od tri milijarde dinara, a više od trećine celokupnog budžeta trebalo bi da bude utrošeno na kapitalne investicije, kao što su izgradnja i održavanje ulica, saobraćajnica i parkova.

Odbornici Skupštine grada na jučerašnjoj sednici raspravljali su i o ugovoru o javno-privatnom partnerstvu kojim bi privatno preduzeće ušlo u JKP “Stan”, kao i o nizu drugih tačaka. Već na početku došlo je do rasprave koja nije imala veze sa ključnim tačkama sednice, kada su se mogle čuti teške reči i međusobna dobacivanja. Dok opozicija kritikuje rebalans budžeta, ukazujući da se novac mogao iskoristiti za započinjanje kapitalnih projekata, te kompletiranje komunalne infrastrukture ili poboljšanje uslova u školama, vlast poručuje da je budžet rekordan, najavljujući nove investicije.

Rebalansom budžeta, predviđena su sredstva za izgradnju Bulevara Bate Brkića na Novom naselju, kao i za izgradnju parka između Novog naselja i Detelinare. Tu su i infrastrukturni radovi na javnom osvetljenju, a već su opredeljena sredstva za radove u Kineskoj četvrti.

– Čeka nas početak izgradnje centralnog prečistača u Begeču, čime će ovo naselje dobiti kanalizacionu mrežu. Tu je i početak izgradnje najvećeg dela kanalizacionog sliva u Veterniku, severno od Novosadskog puta, čime će najveći deo Veternika dobiti kanalizaciju i to je jedan od najvećih zahteva što se tiče komunalne infrastrukture u prigradskim naseljima – poručio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Novac će biti izdvojen i za radove na školama, a dodaju se sredstva za uređenje Bulevara cara Lazara, Bulevara oslobođenja i istočne tribine stadiona “Karađorđe”, oko budućeg tržnog centra “Promenada”. Tu će Grad investirati 570 miliona dinara u zelene površine, mobilijar, popločavanje i javnu rasvetu.

Takođe, novac se izdvaja i za javne garaže, kao što je ona između Skupštine Vojvodine i Gimnazije “Isidora Sekulić”, koja će biti podzemna i trebalo bi da sačuva postojeće zelenilo. Između ostalog, najavljuje se i parterno uređenje centra Novog Sada, a u slučaju faznog uređenja, najverovatnije će se krenuti od Pozorišnog trga.

S druge strane, opozicija kritikuje rebalans budžeta, dodajući da se novac mogao usmeriti na druge stavke. Tako su protiv ovog predloga gradske vlasti Srpska radikalna stranka i Demokratska stranka, koja je i uložila amandmane na ovu odluku.

Predsednik odborničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić oštro je kritikovao rebalans budžeta navodeći da se situacija ponavlja iz godinu u godinu.

– Najveći budžet u istoriji nije posledica nikakvih pozitivnih momenata, nego katastrofalne realizacije kapitalnih projekata i ogromne akumulacije neutrošenih sredstava iz prethodnog perioda. Ogromna sredstva bi trebalo preusmeriti na kompletiranje primarne komunalne infrastrukture, na izgradnju vrtića i škola na kritičnim lokacijama. Novi Sad ima kapacitete da započne realizaciju velikog, skupog projekta, u saradnji sa pokrajinskom i republičkom vlašću – poručio je Jakšić.

Odbornik Demokratske stranke Goran Radojev poručio je da su se od novca koji je ušao u budžet mogle izgraditi škole i vrtići, ali da novac odlazi na pokrivanje dugova preduzeća kao posledica “nesposobnog rukovođenja”, dajući primer Gradskog saobraćajnog preduzeća.

Kada je u pitanju JKP “Stan” i izbor javno-privatnog partnera, opozicija je protiv ovog predloga. Međutim, za gradonačelnika Vučevića, reč je o “strateškoj i hrabroj odluci”.

– Ovo je konkretan predlog kako da se sačuva najveći broj radnih mesta i kako da ovo preduzeće radi. Video sam i čuo kritike, nisam razumeo šta je kontra argument i šta bi trebalo da se radi. Posebno nisam video i pročitao, a mislim da bi to bilo korektno, da oni koji su ostavili dug u JKP “Stan” od preko 800 miliona dinara kažu kako su to uspeli? Danas je dug oko 500 miliona dinara, ali realno strateško nerešavanje JKP “Stan” kroz javno-privatno partnerstvo otvara mogućnost ili da preduzeće ide u stečaj, što znači da neće biti namireni poverioci, a među njima i radnici za zaostale zarade i ostaće svi bez posla ili ćemo morati da opteretimo budžet Grada, što znači da ne bismo mogli da realizujemo neke druge projekte – naveo je gradonačelnik.

Nekoliko gradskih odbora opozicionih stranaka i pokreta juče je u zajedničkom saopštenju navelo da je ugovor kojim se ulazi u javno-privatno partnerstvo sa kompanijom “Busto Valda”, ćerkom firmom litvanske kompanije “Civinity”, štetan po Novi Sad i po zaposlene u tom preduzeću.

Radikali smatraju da je Skupština trebalo da ispoštuje unapred pripremljeni plan reorganizacije preduzeća, koji je ranije usvojila, te da napravi temeljnu reorganizaciju, smanji broj zaposlenih na optimalnu meru, te da agresivno “krene na tržištu u povratak onoga što je “Stan” nekada radio, a to su odražavanje zgrada, liftova…”

– Na ovaj način su dati bolji uslovi od onih koje je imao “Stan”. Garantuje se najmanje 60 miliona dinara za javnu rasvetu, a moramo biti svesni da je “Stan” u poslednjih pet-šest godina po pitanju javne rasvete imao između 40 i 45 miliona garantovano na godišnjem nivou. Zašto se privatnom partneru garantuje minimalno 60 miliona? Garantuje se privatnom partneru ubiranje dimničarine u periodu od 10 godina. Trenutna cena je jedan dinar, a ko može da garantuje da Nadzorni odbor nove firme neće od Gradskog veća posle mesec dana tražiti da cena ne bude dva, tri ili pet dinara po kvadratnom metru? Ko može da garantuje da Gradsko veće neće staviti veto na taj zahtev i šta će se u tom slučaju dešavati? Ima gomila nerešenih pitanja u vezi sa ovim ugovorom – dodao je Đurađ Jakšić.

Izvor: 021