Početna Sport Vojvodina i Proleter za petama “beogradskim blizancima”

Vojvodina i Proleter za petama “beogradskim blizancima”

0

Novosadski superligaši Vojvodina i Proleter dobro su startovali sezonu i posle 11 odigranih utakmica, nalaze se u vrhu tabele, na pozicijama koje vode u Evropu.

Naravno, daleko je kraj šampionata, prošlo je tek manje od trećine, ali ljubitelji fudbala u Novom Sadu ne pamte kada se dogodilo da su se dva tima iz vojvođanske prestonice našla u vrhu. Voša je trenutno trećeplasirana sa 23 boda, a sa dva poena manje, na četvrtom mestu, nalazi se Proleter sa Slane bare.

Vojvodina je, sa gotovo istim timom sa kojim je u junu osvojila Kup Srbije, nastavila dobre igre i u novoj sezoni. U dosadašnjem delu prvenstva izabranici Nenada Lalatovića imaju sedam pobeda, dva remija i dva poreza – isti skor koji ima i drugoplasirani Partizan.

Crno-beli su ispred Voše zbog bolje gol razlike, ali bi “Lale” mogle da iskoriste remi u večitom derbiju, s obzirom na to da Voša u narednom kolu gostuje Zlatiboru, timu sa dna tabele, dok Partizan ide na megdan uvek nezgodnom Radničkom iz Niša, koji je na svom terenu poslednji put poražen u novembru prošle godine i to od Crvene zvezde.

Na drugoj strani grada, na Slanoj bari, trenira Proleter. Iako nekima trenutna visoka kotiranost Proletera na tabeli predstavlja iznenađenje, ljudi iz kluba su najavljivali pred početak prvenstva da su spremni i da će gađati mesto koje ih vodi u kvalifikacije za Evropu.

I dok sezonu nije otvorila najblistavije, ekipa Branka Žigića je podigla formu i u poslednjih pet kola je neporažena, beležeći remi i četiri uzastopne pobede. Pali su pred naletom Proletera Spartak, TSC, Čukarički, kao i Novi Pazar koji je ubedljivo savladao Vošu.

Sa šest pobeda, tri remija i dva poraza, Proleter ima 21 bod, dva manje od Partizana i Vojvodine. Ono što se lako primeti jeste mali broj pogodaka, ali i druga najbolja efikasnost odbrane u šampionatu, odmah posle Zvezdine.

Proleter je postigao samo 12 golova, dok je, na primer, desetoplasirani TSC čak 28 puta tresao mrežu protivnika. Međutim, Proleter je primio svega osam golova, po čemu je bolji i od Partizana (10) i od Vojvodine (13), a slabiji od Zvezde, kojoj su protivnici uspeli da učičkaju tek četiri pogotka.

Stručni štab Proletera je veliki posao odradio transferom Viktora Živojinovića iz Voždovca u Proleter. Dvadesetjednogodišnji ofanzivac je svoju vrednost dokazao već u prvom kolu, kada je doneo tri boda Proleteru i zaslužio pohvalu za najboljeg igrača kola. Živojinović je u sedam nastupa postigao četiri pogotka, po čemu je najbolji strelac Proletera.

U narednom kolu Proleter u Novom Sadu dočekuje Voždovac i biće to borba za očuvanje pozicije, jer mu ozbiljno prete i Mladost, Spartak, Voždovac, ali i Čukarički i Radnički.

Možda bi u budućnosti publika mogla da gleda i tri novosadska kluba u najelitnijem rangu domaćeg fudbala. Kabel je u Prvoj ligi Srbije nastavio sa dobrim partijama iz prošle sezone i trenutno zauzima drugo mesto u prvenstvu.

Izvor: 021
Foto: Pixabay