Početna Sport Voša i sledeće sezone na “Karađorđu”

Voša i sledeće sezone na “Karađorđu”

0

Gotovo je izvesno da će fudbaleri Vojvodine i narednu sezonu igrati na sadašnjem stadionu “Karađorđe”.

Prošle jeseni gradska vlast imala je ideju da Novi Sad početkom 2020. godine konkuriše kod Kancelarije za upravljanje javnim projektima za novac koji je potreban da bi se izgradio novi stadion na mestu sadašnjeg “Karađorđa”. Ipak, kada se približio kraj 2019. godine, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je ukazao na to da postoje problemi u vezi sa realizovanjem ove ideje, zbog pojedinačnih interesa, pa se novac još ne traži.

Vučević je krajem prošle godine očekivao da projekat stadiona do njega stigne početkom 2020. Međutim, priča o novom “Karađorđu” ubrzo je pala u zapećak pred “svežijim temama”, a onda je došla i epidemija virusa korona i malo ko se interesovao za domaći fudbal, a kamoli za novi stadion.

Međutim, na polovini 2020. godine, Vučević na pitanje šta se dešava sa stadionom “Karađorđe”, odgovara: “Ništa”. Kako kaže, video je idejno rešenje za stadion, za koje smatra da je fantastično.

“Radi se izmena urbanističkog plana, onog dela uz Bulevar oslobođenja, jer želimo da napravimo novi park, da otvorimo površinu između stadiona ‘Karađorđe’ i Bulevara preko puta Elektrovojvodine. Tu bismo dozvolili jedan deo stambeno-poslovnog objekta, mislim čak i poslovnog, da ne pogrešim. Radimo, ali nećemo sigurno u narednih nekoliko dana završiti projekat. Gotovo je izvesno da će Vojvodina i sledeću sezonu igrati na ‘Karađorđu'”, kaže gradonačelnik za 021.rs.

Ponavlja da za izgradnju stadiona mora da postoji podrška cele zajednice, dodajući da nema nameru da forsira projekat, ako ga u klubu ne žele.

“Ako se slože uprava, navijači, sponzori, svi koji su u klubu, tad ćemo da radimo projekat. Ako oni neće stadion, pa šta ja da radim. Ako ćemo da se ‘tučemo’ sa svim ugostiteljima na severnoj tribini, koji su inače svi odavno izašli iz svojih gabarita, za koje nam UEFA kaže da ne mogu da postoje takvi objekti na stadionu, ako ćemo da kaznimo Novi Sad tako što nećemo da imamo novi ‘Karađorđe – super, ja neću da učestvujem u tome. Možemo da povučemo pare, uradićemo urbanističke izmene ovog dela Bulevara oslobođenja, finiširaćemo projekat”, dodaje Vučević.

Za stadion, na osnovu idejnog rešenja, kaže da je fantastičan, “najmoderniji evropski”. Kako dodaje, stadion podrazumeva garaže ispod njega, VIP lože, pokrivene tribine, “sa komforom da možete da dođete sa porodicom da uživate u fudbalu”.

Međutim, ukazao je i na to da se trenutno fokusirao na Spens i da njega “više gura”, jer je isključivo u nadležnosti grada, te da se trenutno priprema promocija idejnog rešenja za ovaj gradski simbol.

U međuvremenu, Voša nastavlja utakmice u prvenstvu, u kojem trenutno zauzima treće mesto. Ovo deo navijača može da smatra uspehom, pogotovo što su prethodne dve sezone završavali na osmoj poziciji. U prethodnih godinu dana govorilo se o tome gde bi Voša mogla da igra evropske utakmice, ukoliko započne rušenje stadiona i ukoliko se crveno-beli izbore za poziciju koja ih vodi u Evropu. Tri kola pre kraja Voša je gotovo obezbedila poziciju koja je vodi u kvalifikacije za Ligu Evrope, ali o stadionu na kom će igrati ne mora da brine, jer će “Karađorđe” ostati tu gde jeste još neko vreme.

Podsetimo, odbornici u Skupštini grada su u septembru prošle godine usvojili odluku da se izmeni urbanistički plan za prostor na kojem će se graditi novi stadion. U tom dokumentu se, između ostalog, navodilo i to da je izgradnja novog stadiona jeftinija od rekonstrukcije postojećeg. Jedan od razloga za izgradnju je i namera Srbije da se kandiduje za domaćina Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu.

Izvor: 021
Foto: Prinscreen