Početna Sport Završeno Evropsko prvenstvo u mačevanju – Rusi najtrofejniji

Završeno Evropsko prvenstvo u mačevanju – Rusi najtrofejniji

0

fencing-91406_1920

U Novom Sadu juče je zvanično završeno Evropsko prvenstvo u mačevanju za kadete i juniore 2016. Najboljima su dodeljene medalje, a zastava Evropske mačevalačke konfederacije je predata Republici Bugarskoj kao sledećem organizatoru prvenstva koje će se održati 2017. godine u Plovdivu.

U toku deset takmičarskih dana preko 1000 takmičara iz više od 40 zemalja Evrope je u individualnim i ekipnim borbama odmerilo snage u obe kategorije, u sve tri discipline – mač, floret, sablja, a najviše pobeda na Šampionatu ostvarila je reprezentacija Rusije, zatim Italije, iza koje slede Mađarska i Francuska.

Grad Novi Sad će pored sjajnih mačevalačkih borbi, biti zapamćen i upisan u istoriji ovog sporta, kao grad u kome je prvi put postavljen rekord u najdužoj ekipnoj borbi na svetu. Iako rezultat nije bio u prvom planu, plava ekipa je pobedila crvenu rezultatom 803:800.

Tog dana, 4. marta, je u holu Spensa, na stazi za mačevanje dugačkoj 14 metara održana borba od 12 sati neprestanog mačevanja u kojoj se borilo 187 takmičara.

Oprobali su sami takmičari i učesnici EP, građani Novog Sada, a doprinos je dao i svetski prvak iz 2007. godine Kristijan Kalčar. Ovom postavljanju rekorda prisustvovali su predstavnici svetske i evropske mačevalačke federacije, kao i član Međunarodnog olimpijskog komiteta i bivša svetska prvakinja Klaudija Bokel.

Organizatori su kao propratnu manifestaciju Evropskog prvenstva, priredili petodnevnu likovnu koloniju, na kojoj je osam akademskih slikara prenelo svoje viđenje Šampionata na platnima raznih dimenzija.

U saradnji sa Crvenim krstom Novog Sada, 5. marta je održana i prodajna izložba ovih slika, a ceo prihod od prodaje doniran je Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama.

Izvor: RTV
Foto: Ilustracija / Pixabay.com