Početna Sport Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u girevoju za Nemanju Najvirtija

Zlatna medalja na Svetskom prvenstvu u girevoju za Nemanju Najvirtija

0

Novosađanin Nemanja Najvirt, poznat po brojnim medaljama u girevoju, sportu koji spada među najteže na svetu, osvojio je Svetsko prvenstvo koje je proteklog vikenda održano u Mađarskoj. Na prvenstvu je učestvovalo 200 takmičara iz 20 zemalja.

Našu zemlju su, pored Nemanje, predstavili i Željko Jankanj, pripadnik Novosadske žandarmerije, Čedomir Dragićević, pripadnik MUP-A u Sremskim Karlovcima i trener Aleksandar Miletić.

“Uspeo sam da, za sat vremena, dignem rusko zvono teško 24 kg, 626 puta, što znači da sam napravio 15 tona nabačaja i 15 tona izbačaja, što je ukupno 30 tona za sat vremena. Željko i ja smo prvi Srbi koji smo u istoriji dizali ruska zvona sat vremena. Oborio sam i svoj lični i nacionalni rekord i ostvario sam prvo mesto u mojoj kategoriji koja je do 40 godina”, rekao je Nemanja.

Željko Jankanj je zauzeo 4. mesto.

Ovim uspehom, Nemanja i Željko došli su do titule kandidata za mastera u girevoj sportu.

“Postoje određene norme koje su zadate da biste dobili to zvanje. I Željko i ja smo postali kandidati. Poslali smo zahteve u Francusku gde se to radi i čekamo da nam stignu odobrenja”, istakao je Nemanja.

Za ovo prvenstvo Nemanja se spremao tokom cele godine. Bilo je mnogo odricanja, ali se isplatilo.

Girevoj je ruski sport koji datira iz Carske Rusije i naravno da Rusi prednjače u njemu, ali nisu bili na ovom prvenstvu zbog sankcija. Bilo je mnogo učesnika iz Poljske, Mađarske, ali i iz Engleske, Belgije, Danske, Slovačke…

Interesantno je da se i žene ravnopravno sa muškarcima takmiče u ovom sportu.

Nemanja se za ovo prvenstvo pripremao u svojoj garaži i pozvao je sve koji su zainteresovani da pomognu njegova dalja takmičenja da se uključe, jer je do sada sve sam finansirao. Učešće na takmičenjima se plaća, a podrazumeva i ostale troškove.

Izvor: rtv.rs
Foto: PrtSc/youtube.com/Radio-televizija Vojvodiine