Početna Srpska Atina Fontana “Nimfa” više od jednog veka omiljeno je mesto za fotografisanje Novosađana...

Fontana “Nimfa” više od jednog veka omiljeno je mesto za fotografisanje Novosađana i turista

0

Na ulazu u Dunavski park, stoji fontana devojke, nazvana “Nimfa”. Znate li kada je napravljena i čijih je ruku delo?

Fontana “Nimfa” postavljena je 1912. godine na ulazu u Dunavski park, a delo je prvog srpskog vajara Đorđa Jovanovića.

Fontana “Devojka sa rogom izobilja” (“Nimfa”, “Kupačica”) je bila prva profana (necrkvena, neverska) skulptura u Novom Sadu.

Iako se statua naziva “Devojka sa rogom izobilja”, sama devojka ne drži rog, već ribu i to soma, iz kojeg izlazi voda.

Foto: Wikipedia

Ko je bio Đorđe Jovanović?

Đorđe Jovanović je negovao vajarski realizam gde je mogao svoj talenat i poznavanje pokreta tela i anatomije jasno da ispolji. Bio je jedan od najplodonosnijih i darovitih srpskih vajara prve polovine 20 veka. Tužna sudbina ga je zadesila u poznim godinama, pa je bio sasvim zaboravljen od strane novih akademskih krugova.

Đorđe je rođen je 21.01.1861. godine u Novom Sadu, a umro je u Beogradu 23.03.1953. godine, gde je i sahranjen na Aleji velikana.

Posle završene Beogradske gimnazije 1884. godine odlazi u Beč gde upisuje Akademiju likovnih umetnosti. Naredne godine nastavlja studije u Minhenu, a zatim 1887. prelazi u Pariz. U gradu svetlosti 1890. godine završava vajarstvo u klasi čuvenih profesora i umetnika Šapija i Enžablera.

Prvi put je izlagao na Pariskom salonu i Svetskoj izložbi u Parizu 1889, kada je dobio bronzanu medalju. Zlatnu medalju osvojio je na Svetskoj izložbi 1900. godine u Parizu.

Za redovnog člana Srpske kraljevske akademije izabran je 1920. godine.

Za života, podigao je brojna monumentalna dela na teritoriji Srbije kao što su: Spomenik kosovskim junacima u Kruševcu podignut 1910 godine, Spomenik Branku Radičeviću u Sremskim Karlovcima podignut 1899., Spomenik knezu Milošu podignut 1898. uPožarevcu., te niz spomenika na beogradskom Novom Groblju.

Tokom studija u Minhenu se oženio sa nemicom Emom Šajtler koja mu je rodila dva sina, Aleksandra i Mirka. Mirko je kasnije poginuo na reci Marni 1915. godine boreći se u redovima Legije stranaca. Drugu suprugu francusku lepoticu Margo je upoznao u Parizu sa kojom je proveo ostatak svog plodonosnog života.

Sam Đorđe je bio visok i atletske građe. Bavio se planinarenjem i vozio velosiped (preteču današnjeg bicikla).

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: NSHronika.rs