Početna Srpska Atina Nije “Trčika”: Šta fali na fotografiji?

Nije “Trčika”: Šta fali na fotografiji?

10405233_10153347345141241_2442938009832194797_n

Na ovoj fotografiji snimljenoj sa krova glavne pošte vidimo centar grada, sa akcentom na robnu kuću “Stoteks”, kako smo je nekada nazivali, iliti “Bazaar” – ime pod kojim je danas poznajemo.

Sudeći po plavim Volvo autobusima koji se vide parkirani u ulici Kralja Aleksandra zaključujemo da je slika nastala oko 1975. godine.

Još jedna zanimljivost koja zapada za oko je da još uvek nije prokopan podzemni prolaz koji premošćava Bulevar Mihajla Pupina.

Posle osiječke robne kuće, Milan Mihelič je postao uticajan arhitekta na širem jugoslovenskom prostoru. Tako je i robna kuća “Stoteks” naručena kod istog arhitekte, od koga se očekivalo, već unapred, uspešno urbanističko-arhitektonsko rešenje zahtevnog projektnog zadatka.

Ubedljiv arhitektonski jezik i saoblikovna domišljatost postavljanja objekta u prostor na raskrsnici govori o stvaralačkom inovativnom rešenju, pa je sa visokim stručnim nagradama i priznanjima stručne kritike u tadašnjoj jugoslovenkoj arhitekturi bio u samom vrhu.

Zgrada je zvanično zaštićena kao spomenik kulture moderne arhitekture, a u to vreme za Novosađane je predstavljala svojevrsni “centar sveta”.

Autor: nshronika.rs
Foto: Facebook/Stare fotografije Novog Sada