Početna Srpska Atina Slavne žene koje su ostavile trag u istoriji Novog Sada

Slavne žene koje su ostavile trag u istoriji Novog Sada

0
Novi Sad 1920. godine – Foto: Wikipedia/Panonian/Maksim

Glavna pomen na Osmi mart je činjenica da taj datum ima status Međunarodnog dana žena, dana kada su se sve žene sveta izborile za svoj ravnopravan položaj sa muškarcima. Međutim, danas se ovaj praznik obeležava kod nas kupovinom cveća i poklona za nežniji pol i skraćenim radnim vremenom, a čuvena novosadska lingvistkinja i profesorka emerita Svenka Savić o Međunarodnom danu žena u svom naučnom radu “Promena značenja Međunarodni dan žena – 8. Mart: medijski diskurs u Dnevniku: 1980-2010” objavljenom u časopisu za istraživanje fenomena politike “Politikon” piše sledeće:
– Međunarodni dan žena – 8. mart nije danas na listi zvaničnih praznika u Republici Srbiji, ali se tradicionalno masovno obeležava po inerciji iz prethodnih faza razvoja društva.

Prilikom pomena prethodnih faza razvoja društva Novog Sada, grada koji je upravo u tim ranim fazama razvoja društva stekao epitet srpske Atine, od krucijalnog je značaja u pisanom novinarskom izrazu zahvaljujući publikaciji autorki Gordane Stojaković i Svetlane Kresoje “Ženska imena Novog Sada” odati počast slavnim ženama, koje su svojim likom i delom ostavile trag u istoriji Novog Sada, ali ne i u poznavanju istorije brojnih Novosađana.

Zagorka Spičanović

Novosađanka Zagorka Spičanović bila je prvakinja sveta u skokovima sa padobranom 1949. godine. Ostvarila je 25 skokova u jednom danu. Tada omladinka, Zagorka je bila članica Aerokluba “Heroj Pinki” iz Novog Sada.

Savka Subotić

Savka Subotić je rođena u uglednoj novosadskoj porodici Polit. Zalagala se za kvalitetno obrazovanje devojaka i zato je bila na čelu akcije za otvaranje srpskih viših devojačkih škola koje su otvorene 1874. godine u Novom Sadu. Bila je prva predsednica Srpskog narodnog ženskog saveza i Kola srpskih sestara, a zbog zasluge na planu borbe za ženska prava gotovo sva srpska ženska udruženja izabrala su je za počasnu članicu.

Milka Marković (Autor: Foto-atelje Ivana Stojkovića, Novi Sad; iz arhiva Muzeja grada Novog Sada) / Wikipedia

Milica Milka Marković

Rođena je u Pančevu, a u Novi Sad u Srpsko narodno pozorište je došla 1885. godine i tu ostala do kraja umetničke karijere. Po obrazovanju je bila glumica, a bila je prva rediteljka srpskog glumišta. Režirala je dramu “Ljubav” Ignjatija Nikolajevića Potapenka 1911. godine na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. U istom pozorištu postavila je oko jedanaest predstava.

Dafina Nana Natošević

Rođena je u porodici novosadskih advokata i jedno vreme gradonačelnika, Grigorija Jovšića. Nana Natošević je imala značajnu ulogu u osnivanju prve ženske organizacije u Novom Sadu 1867. godine, za koju je lično u Beogradu pribavila 500 dukata. Ona je bila jedna od deset Novosađanki, koje su na inicijativu Savke Subotić od srpskog Narodno crkvenog sabora zahtevale osnivanje srpske više devojačke škole. Nana Natošević je zaslužna za osnivanje filijale Crvenog krsta u Novom Sadu 1875. godine.

Milica Stojadinović Srpkinja, portret Anastasa Jovanovića iz 1850-51. / Wikipedia

Milica Stojadinović Srpkinja

Zlatno doba ratnog izveštavanja u Srbiji obeležila je Novosađanka Milica Stojadinović, rođena Bukovčanka, koja je zbog svoje ljubavi prema otadžbini dobila nadimak Srpkinja i pečatirala svoje ime u istoriji kao prva žena ratni reporter u Srbiji.

Sadašnje generacije i generacije koje dolaze sa ponosom mogu izgovarati ova slavna ženska imena kada strancima predstavljaju Novi Sad.

Autor: Anđela Zec
Foto: Wikipedia