Početna Travel Club Ankara na dlanu – Najveće znamenitosti glavnog grada Turske

Ankara na dlanu – Najveće znamenitosti glavnog grada Turske

0

Grad Ankara leži u centru Anadolije na istočnoj granici anadolske visoravni, smeštena je na nadmorskoj visini od 850 metara iznad nivoa mora. Predstavlja centar istoimene provincije, koja je pretežno plodna žitna stepa sa šumovitim površinama na severoistoku i poljoprivrednim zemljištem na jugu. Ime grada potiče od angore, veoma mekog vlakna proizvedenog od angorskog zeca. Stoga su neke životinje koje se uzgajaju u tom kraju postale i simboli grada poput ankarske mačke, koze ili zeca.

Grad Ankara, nekada važan trgovački centar na karavanskom putu ka istoku, do 19. veka je opao po važnosti u Turskoj. Kemal Ataturk ga ponovo dovodi u centar pažnje kada ga je odabrao kao bazu za vođenje Oslobodilačkog rata. Zbog svoje uloge u ratu i strateškog položaja, proglašen je glavnim gradom nove Turske Republike 13. oktobra 1923. godine. Ankara je generalno glavni grad zbog parlamenta i šefova država koji ovde borave. U slučaju da ste se odlučili da posetite Ankaru predstavljamo vam nekoliko kulturnih i istorijskih zanimljivosti ovog grada.

HAMAMÖNÜ

Smešten između okruga Ulus i Sıhhiye u Ankari i renoviran u skladu sa detaljnim urbanističkim planom, Hamamönü je proglašen evropskom turističkom destinacijom izvrsnosti u 2011. U Hamamönü se nalazi park Mehmeta Akifa Ersoja gde je sjajni turski pesnik Mehmet Akif Ersoy napisao tursku himnu (“İstiklal Marş”). U parku se, takođe, nalazi i Muzej Mehmeta Akifa Ersoja. Među brojnim znamenitostima istorijskog grada su stare kuće u Ankari, autentične ulice, kulturni i umetnički događaji koji se održavaju tokom cele godine, ručno rađeni proizvodi izloženi na ulicama, ulica umetnosti, bioskop na otvorenom i prodavnice koje prodaju razne novitete, prilagođene ukusima i finansijskim sposobnostima kupca.

DVORAC ANKARA

Dvorac u Ankari, za koji se pretpostavlja da je sagrađen u 7. veku, bio je domaćin mnogim civilizacijama tokom svoje istorije. Najranije utvrđenje na ovoj lokaciji datira iz 8. veka pre nove ere i izgradili su ga Frigijci. Dvorac je ponovo sagrađen ili renoviran pod Rimskim, Vizantijskim, Seldžučkim i Otomanskim carstvom. Danas je dvorac Ankara popularna turistička destinacija jer se u njemu nalazi nekoliko muzeja, uključujući Muzej anadolskih civilizacija, stare kuće u Ankari, džamije i druge istorijske znamenitosti. Većina starih kuća u Ankari koje se nalaze u okviru dvorca pretvorene su u restorane i suvenirnice u kojima možete degustirati lokalne delicije i kupiti tradicionalne turske suvenire.

MUZEJ ANADOLSKIH CIVILIZACIJA

Osnovao ga je Mübarek Galip Bey iz Direkcije za kulturu 1921. godine. Muzej anadolskih civilizacija je prvi muzej u Ankari. Sastoji se od dve zgrade iz otomanskog perioda, natkrivenog bazara Mahmutpaşa i kafane Kurşunlu na južnoj strani dvorca u Ankari. U muzeju su izložene bogate i jedinstvene kolekcije zadivljujućih artefakata sa značajnih arheoloških nalazišta Anadolije. Njegova bogata zbirka izložena je hronološkim redom počevši od paleolitske ere, pa do neolita, rane bronze, asirskih trgovačkih kolonija, hetitskog, frigijskog, urartskog, grčkog, helenskog, rimskog, vizantijskog, seldžučkog i otomanskog perioda.

Neki od istaknutih predmeta u muzeju su 3.000 godina star pisaći sto kralja Midasa, koji je pronađen u Ulusu, pismo koje je egipatska kraljica napisala kralju Hetita 1235. godine pre nove ere, prva karta sveta, crtež planine Hasan i najstarije ogledalo na svetu napravljeno od opsidijana ili zmajevog stakla, iz 6000. godine pre nove ere.

MUZEJ SLIKARSTVA I SKULPTURA

Projektovan 1927. godine od strane arhitekte Arifa Hikmeta Koyunoğlua, Muzej slikarstva i skulptura u Ankari je izgrađen između 1927. i 1930. godine i ima bogatu kolekciju turske umetnosti od kasnog 19. veka do danas. Muzej je restauriran 1980. godine i ima slikarske, vajarske i keramičke radionice koje koriste umetnici – amateri i profesionalci. Muzej je drugi put restauriran 2011. godine kako bi se proširio izložbeni prostor, obnovio krov i poboljšale mere sigurnosti.

U tri galerije, koje su rezervisane uglavnom za periodične izložbe, izložene su slike, skulpture, keramički predmeti, grafike i fotografije. Plan je da izložbe budu postavljene širom Turske u okviru međunarodnih kulturnih sporazuma, kao i da se turskoj javnosti predstave umetnička dela iz stranih zemalja.

CSO ADA ANKARA

Dom jednog od najstarijih orkestara na svetu, Predsedničkog simfonijskog orkestra osnovanog 1826. godine, CSO ADA ANKARA je muzički kampus smešten u centru Ankare, između dvorca Ankara i Anıtkabira. Ističe se svojom zanimljivom arhitekturom. CSO ADA ANKARA je otvoren 2020. godine i koštao je oko 83 miliona evra.

Impresivni muzički kampus ima koncertnu dvoranu sa 2023 mesta, plavu salu sa 500 mesta, dvoranu sa 600 mesta, izložbenu dvoranu, suvernirnicu i koncertnu dvoranu na otvorenom. Koncertna dvorana CSO je prva koncertna dvorana na svetu koja je otvorena nakon koncertne dvorane Hamburg Elbphilharmonie i koja svojim arhitektonskim, umetničkim i društvenim pristupom značajno doprinosi svetu muzike.

Projektovana u minimalističkom stilu CSO ADA ANKARA je kombinacija drveta, stakla i betona. Konsultant za akustiku je bio profesor W. Fasold u saradnji sa Fraunhofer-Institut für Bauphysik.

Foto: Privatna arhiva