Početna Kultura Kulturna baština Vojvodine – Priče i zanimljivosti utkane u istoriju naselja širom...

Kulturna baština Vojvodine – Priče i zanimljivosti utkane u istoriju naselja širom Panonske nizije

0

Udruženje Klaster Potiskog regiona iz Novog Bečeja, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja, donatora i sponzora, tokom 2021. godine realizovaće projekat Kulturna baština Vojvodine.

Ovaj projekat ima opšti cilj koji se odnosi na doprinos očuvanja, istraženosti i dostupnosti kulturnog nasleđa Vojvodine, koja kao multinacionalna sredina predstavlja veoma izazovan teren. Nakon prikupljanja i prikaza skupova izraza, znanja, veština, instrumenata i drugih odlika savremenog života jedne zajednice, koji predstavljaju obeležje njenog identiteta i prenose se među članovima s generacije na generaciju, ciljne grupe koje je realizator projekta prepoznao kao primarne, moći će da se podsete, a mnogi od njih i saznaju pojedinosti vezane za razne segmente koji čine nepokretno kulturno nasleđe.

Sombor, Subotica, Novi Sad, Čoka, Vršac, Sremska Mitrovica, Šid, Kikinda, Bač, Kovačica, i mnoga druga mesta širom Panonske nizije biće destinacije koje će odabrani tim posetiti, istražiti i sa publikom podeliti najzanimljivije priče o spomenicima kulture, znamenitim mestima, arheološkim nalazištima, sakralnim objektima i drugim izuzetnim građevinama, oslanjajući se i na nematerijalnu kulturnu baštinu značajnu za odabrane teme.

Autor teksta: Gordana Bjelajac