Početna Travel Club Manje turista nego prošle godine

Manje turista nego prošle godine

0

Novi Sad su u poslednja dva meseca u najvećoj meri posećivali domaći turisti iz zapadne i centralne Srbije, kao i iz Vojvodine, a info-centre Turističke organizacije Novog Sada (TONS) u tom periodu posećivali su i turisti iz SAD, Francuske, Poljske, Ruske Federacije, Španije, Bugarske, Argentine i Bosne i Hercegovine.

Analitičarka za promociju turističke ponude TONS-a Tihana Putin za „Dnevnik” ističe da je poslednjih dana bilo nekoliko turista iz SAD i nekih drugih zemalja, koji su tu zbog dentalnog turizma ili iz poslovnih razloga, a koji svoje slobodno vreme koriste za obilazak Novog Sada, ali i okolnih mesta.

Ona otkriva da su Fruška gora, Dunav, čarde, salaši, manastiri, vinarije, ali i centar grada i Petrovaradinska tvrđava – najčešća mesta koja turisti tokom letnjeg perioda obilaze u našem gradu. Osim toga, često možemo videti strance bicikliste.

Podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, zabeležen daleko manji broj dolazaka stranih turista u julu u odnosu na prošlu godinu, što je ipak daleko više u odnosu na maj i jun ove godine.

Putin ističe da je manji broj turista razumljiv zbog pandemije kovida-19 i dodaje da pad dolazaka domaćih turista iznosi 35,6 odsto u odnosu na jul 2019, dok je stranih turista 88,9 odsto manje u odnosu na isti mesec prethodne godine. Tihana Putin napominje da pad noćenja domaćih turista iznosi 55,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je pad noćenja stranih turista identičan padu njihovog dolaska.

Izvor: Dnevnik
Foto: Unsplash