Početna Travel Club Počele obuke za zaposlene u turizmu

Počele obuke za zaposlene u turizmu

0

Uprava za privredu Grada Novog Sada zajedno sa Centrom za istraživanja i studije turizma iz Novog Sada i Poslovnim udruženjem hotelsko ugostiteljske privrede HORES iz Beograda, počela je sa realizacijom Programa “Obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih i nezaposlenih u turizmu“ koji će se sprovoditi na teritoriji Novog Sada u periodu od juna do oktobra 2021. godine.

Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević obratio se polaznicima neposredno pred početak prve radionice koju je održao prof. dr Slobodan Čerović na temu “Razvoj destinacije: Savremeni poslovni modeli i saradnja svih činilaca ponude” u Galeriji Matice srpske.

“U skladu sa Programom razvoja turizma Grada Novog Sada, Gradska Uprava za privredu, već treću godinu zaredom izdvaja sredstva za obuke iz oblasti turizma. Osnovni cilj obuka i edukacija je obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih i nezaposlenih u turizmu koji čine najvažniji faktor u turističkoj destiniciji. Do sada je obuke pohađalo 285 osoba, 115 zaposlenih u turizmu, 160 nezaposlenih osoba koje su prošle prekvalifikaciju, ili dokvalifikaciju za kuvare, konobare, recepcionere i sobarice. Takođe, deset osoba je prošlo mentorski rad i to preduzetnici i kuvari. Izdvajajući sredstva za ove namene pokazujemo koliko je turizam važan za privredu Grada i koliko želimo da se svi akteri turističke privrede što pre prilagode promenama u turizmu koje su nastale usled pandemije. Upravo će i veliki deo edukacija ove godine biti usmeren ka temi poslovanja u turizmu u post Kovid periodu”, rekao je Milorad Radojević i dodao da podršku turističkoj privredi Grad pokazuje i tako što će danas biti objavljen Javni poziv za dodelu bespovratne subvencije za turističke agencije sa teritorije Grada Novog Sada.

Radojević je naglasio da je za te namene izdvojeno 11 miliona dinara, za više od 50 turističkih agencija sa sedištem u Novom Sadu, a subvencije će biti u iznosu od 150.000 dinara za agencije do tri zaposlena, i 250.000 dinara za agencije koje imaju više od tri zaposlena radnika.

Osnovni cilj obuka i edukacija je obrazovanje i stručno usavršavanje zaposlenih i nezaposlenih u turizmu koji čine najvažniji faktor u turističkoj destinaciji, a koji direktno i indirektno utiču na konkurentnost turističkih proizvoda neke destinacije.

Edukovanjem i usavršavanjem ljudskih resursa u turizmu i ugostiteljstvu omogućava se razvoj proizvoda, usluga i novih tehnologija, u cilju povećanja konkurentnosti, ne samo turističkog proizvoda, nego i turističkih preduzeća, ali i turističke destinicije u celosti.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay