Početna Aktuelno #FoodPlanet2020 – Posetioci uživali u tradicionalnim specijalitetima Srbije

#FoodPlanet2020 – Posetioci uživali u tradicionalnim specijalitetima Srbije

0

Četvrti po redu festival nacionalnih kuhinja „Food Planet“, kојi оrgаnizuјe Udruženje građana “Srcem za sve”, u saradnji sa kоmpаniјama “Color Media Communications” i “Ninamedia”, a uz podršku Grada Novog Sada – Gradske uprave za privredu, otvoren je juče, 10. oktobra u 15h, na platou isped Sportsko-poslovnog centra Vojvodine u Novom Sadu.

Čast da otvore ovogodišnji Food planet imali su predstavnici Danske, zemlje za koju kažu da je “država blagostanja” i izvanično jedna od najsrećnijih nacija na svetu.

Juče se na festivalu predstavila nacionalna kuhinja Srbije koja obuhvata riznicu ukusa i mirisa nastalu mešavinom uticaja raznih naroda koji su prolazili ovuda i živeli na ovim prostorima. Kao i u kulturi uopšte, ova fuzija različitih uticaja rezultirala je originalnošću, pa bogata srpska trpeza nudi nezaboravne ukuse koji se samo u Srbiji mogu osetiti.

Srpsku kuhinju karakteriše veoma raznovrsna, jaka i začinjena hrana, za koju bi se grubo moglo reći da je kombinacija grčke, bugarske, turske i mađarske kuhinje. U njoj preovladava upotreba mesa, testa, povrća i mlečnih proizvoda.

Spremanje hrane predstavlja poseban deo srpske tradicije i kulture, a ovog puta, posetioci festivala degustirali su ćevape, ajvar i kajmak.

Sve do 20. oktobra, tokom 10 dana festivala, svojom nacionalnom kuhinjom, kulturom i tradicijom predstaviće se 20 zemalja, a posetioci festivala imaće priliku da svakog dana besplatno degustiraju specijalitete, uživaju u bogatom kulturno-umetničkom programu i bolje se upoznaju sa ukusima i običajima različitih krajeva sveta.

Na platou će se nalaziti i izložbene tezge u formi drvenih kućica u kojima će se vršiti prodaja suvenira, rukotvorina, hrane i pića.