Početna Aktuelno Kokanoviću određen kućni pritvor

Kokanoviću određen kućni pritvor

0

Osnovni sud u Novom Sadu ukinuo je pritvor advokatu Čedomiru Kokanoviću i odredio mu kućni pritvor uz elektronski nadzor (nanogicu), rekao je branilac uhapšenog advokata Ivan Ninić i najavio da će uložiti žalbu na ovu odluku suda.

Dodao je da za krivično delo uvreda nije propisana kazna zatvora već novčana, pa je mera kućnog pritvora potpuno nesrazmerna, kako je ocenio Ninić.

Branilac uhapšenog Kokanovića najavio je ranije i da će podneti krivične prijave protiv svih koji su u ovome učestvovali, odnosno sudije koji je raspisao naredbu o stavljanju na poternicu i dežurnog sudije koji danas vodi postupak.

Protiv Kokanovića je predsednik Advokastke komore Vojvodine Vladimir Beljanski pokrenuo više krivičnih, parničnih i disciplinskih postupaka koji su u toku.

Ninić je naveo da Kokanović uredno prima svoju poštu i da je dostupan organima gonjenja, ali se dogodilo da u jednom predmetu u više navrata nije primio poštu, a da su izveštaji policije bili da nije pronađen na adresi, što je, kako Ninić smatra, iskorišćeno protiv njega.

Beljanski je kao advokat, odnosno privatni tužitelj, tužio Kokanovića za krivično delo uvreda i predložio određivanje pritvora, rekao je Ninić i dodao da je sud u novembru taj predlog odbio.

Međutim, po žalbi Beljanskog, početkom decembra prošle godine je, kako je naveo advokat, Viši sud u Novom Sadu preinačio to rešenje i odredio pritvor do 30 dana Kokanoviću.

Ninić ističe da je uz rešenje o pritvoru, sud doneo nezakonito i naredbu o stavljanju na poternicu Kokanovića, a da nije obavestio Kokanovića ni njegovog branioca.

Na dan hapšenja, Kokanović je došao u Novi Sad kako bi zastupao kolegu u jednom disciplinksom postupku, kojeg takođe, kako ističe Ninić, progone disciplinski organi Advokatske komore Vojvodine.

Kokanović je nakon lišenja slobode sproveden u Okružni zatvor u Novom Sadu do današnjeg saslušanja i dalje odluke suda o pritvoru.

Izvor: Tanjug
Foto: RTV.rs/Aleksandar Galić