Početna Aktuelno Nakon pet godina suđenja: Presuda u korist uzbunjivača iz novosadske policije

Nakon pet godina suđenja: Presuda u korist uzbunjivača iz novosadske policije

0

Posle pet godina suđenja Apelacioni sud u Novom Sadu doneo je pravosnažnu presudu u korist uzbunjivača – policijskog inspektora iz Novog Sada Duška Kovačevića.

Sud je utvrdio da je Kovačević trpeo odmazdu Ministarstva unutrašnjih poslova zbog ukazivanja na prekomernu upotrebu sile od strane visokih funkcionera novosadske policije, piše portal Pištaljka.

Sud je utvrdio da je uzbunjivač Kovačević zbog izvršenog uzbunjivanja ignorisan na radnom mestu, te da su mu nadređeni zabranjivali da obavlja svoja zaduženja, da ide na teren, da ga nisu pozivali na radne sastanke i da su mu branili da izlazi iz kancelarije bez javljanja, čak i do toaleta.
Sudskom presudom na ime naknade nematerijalne štete uzbunjivaču je dosuđeno 100.000 dinara.

Viši i apelacioni sud u prvi mah nisu prepoznali da MUP vrši odmazdu zbog uzbunjivanja, ali se obrt u sudskom postupku dogodio 2020. godine. Tada je Vrhovni kasacioni sud ukinuo dve presude kojima su sudovi odbili da zaštite uzbunjivača i vratio postupak na početak.

Kako piše portal Pištaljka, Duško Kovačević je najpre izvršio unutrašnje uzbunjivanje zvaničnim kanalima u MUP-u, pa spoljašnje uzbunjivanje pred tužilaštvom, a zatim se obratio i javnosti, ali tek pošto je Vrhovni kasacioni sud presudio u njegovu korist.

Ministru policije prijavio je bivšeg v.d. načelnika Odeljenja kriminalističke policije Slobodana Drmanca zbog navodnog nasilničkog ponašanja prema privedenom licu. Osim toga, prijavio je i aktuelnog v.d. načelnika Policijske uprave Novi Sad Gorana Radonjića, te bivšeg v.d. načelnika Milorada Šušnjića, jer su, navodno, nezakonito angažovali policajce da postupaju prema njihovim usmenim naređenjima.

O celoj prijavi ovog uzbinjivača možete čitati detaljnije na portalu Pištaljke.

Duško Kovačević je nagrađivani policajac, ranjavan na dužnosti i odlikovan. Njegovi navodi i posle više od dve godine predmet su tužilačke istrage, dok je unutrašnja kontrola MUP-a predmet zatvorila zaključkom da nije bilo nepravilnosti.

MUP i posle više meseci odbija da Kovačeviću izda uverenje za odlazak u penziju, iako on ispunjava sve uslove.

Izvor: 021.rs, pistaljka.rs
Foto: 021.rs