Početna Crna hronika Čanak nije prisustvovao suđenju, jer je poziv potpisala domaćica

Čanak nije prisustvovao suđenju, jer je poziv potpisala domaćica

0

nenad-canak-jpg_660x330

Umesto Nenada Čanka, optuženog za nanošenje lakih povreda Beograđaninu Pavlu Lešanoviću, poziv za ponovljeno suđenje primila je domaćica u njegovoj kući, a optuženi se nije pojavio na glavnom pretresu.

I pored toga što je na povratnici sudskog poziva navedeno njeno ime i prezime, kao i broj lične karte, Čankovi branioci su tvrdili da on nije primio poziv, jer je duže vreme odsutan, i da oni nemaju saznanja da je bio obavešten o početku ponovljenog postupka.

“Ne znamo ko je ta osoba koja je primila sudski poziv i ona nije član domaćinstva. To što je domaćica potpisala, nije dokaz da je sudski poziv primljen i da je naš klijent obavešten o početku glavnog pretresa”, izjavio je Vladimir Beljanski, jedan od Čankovih branilaca.

Tužilac je, bez obzira na Čankovo odsustvo, zatražio od suda da se ročište održi, sa čime se složio i advokat oštećenog Goran Petronijević, ali je ročište ipak odloženo i zakazano novo za deset dana.

“Smatramo da je nepojavljivanje okrivljenog izraza nepoštovanja prema sudu jer, čak i ako sud prihvati da je takva dostavnica poziva neuredna, on je sigurno bio obavešten o ročištu”, kazao je Petronijević.

Čanka je 30. marta ove godine Osnovni sud oslobodio krivice za nanošenje lakih telesnih povreda štapom Pavlu Lešanoviću i ugrožavanje sigurnosti Bojana Karišika. Incident se dogodio u septembru 2013. godine na parkingu novosadske kafane “Tako je suđeno”.

Viši sud u Novom Sadu je, usvajajući žalbu tužilaštva, ukinuo prvostepenu, oslobađajuću presudu. Kao razlog navedeno je da je bilo bitnih povreda krivičnog postupka i da je nepravilno utvrđeno činjenično stanje.

Sam Čanak je na suđenju priznao da je udario Lešanovića, ali u grudi i u predelu vilice, i to rukom, a ne štapom.

Najavljeno je da će mu za naredni glavni pretres sudski poziv biti upućen preko Narodne skupštine, u kojoj je poslanik, ali i da će mu istovremeno na kućnu adresu u Novom Sadu poziv uručiti policija.

Autor: Novosti