Početna Crna hronika Devet godina od tragedije u diskoteci “Kontrast”

Devet godina od tragedije u diskoteci “Kontrast”

0

Danas se navršava devet godina od požara u diskoteci “Kontrast” u Novom Sadu, u kojem je poginulo šest mladih ljudi: Marina Aničić, Zoran Ignjatović, Marko Pavlović, Renato Vuković, Milena Dalmacija i Tamara Miladinović.

Tog 1. aprila 2012. godine oko dva sata posle ponoći došlo je do požara kod bine zbog loših elektroinstalacija, a u haosu koji je potom nastao, zbog postojanja samo jednog izlaza, šest posetilaca diskoteke “Kontrast” je nastradalo, uglavnom od gušenja dimom u prostorijama toaleta na spratu.

Prema rečima Branka Miladinovića, oca tragično nastradale Tamare, pored osuđenih vlasnika objekta, zakupaca i električara, pravi krivci za požar i dalje su van domašaja pravde.

“Inspektori protivpožarne zaštite, načelnica Turističke inspekcije i građevinski inspektor koji su bili optuženi na kraju su oslobođeni krivice. A morali su da znaju, i znali su, za sve propuste, ali su i pored toga dozvolili rad Kontrasta”, rekao je za Tanjug Miladinović koji je i osnivač i predsednik Udruženja “Istina – Tamarini zakoni”.

On smatra da je odluka suda bila sramna i zato i dalje traže da se odgovorni kazne, a od Skupštine Srbije da sankcioniše nadležne u pravosuđu zbog, kako kaže, propusta u radu.

Zbog izbijanja požara, nepoštovanja propisa i drugih dela u vezi sa tom nesrećom na kaznu zatvora od četiri godine osuđen je vlasnik objekta Alojz Ganić, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na 9 i 7 godina, a električar Miroslav Papuga na 9 godina zatvora.

Od 2016. godine neposredno pored “Kontrasta” nalazi se i spomen-obeležje poginulima u vidu neupotrebljivih protivpožarnih stepenica.

Predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović prisustvovaće danas zajedno sa porodicama žrtava obeležavanju devetogodišnjeg pomena.

Izvor: RTV, Tanjug
Foto: NSHronika