Početna Crna hronika Građanin Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici – bio komandant čete...

Građanin Novog Sada optužen za genocid u Srebrenici – bio komandant čete Zvorničke brigade

0

Pedesetčetvorogodišnji državljanin Srbije M. J, koji živi u Novom Sadu, optužen je za genocid u Srebrenici, saopštio je Tužilac Posebnog odeljenja za ratne zločine BiH.

M. J. je rođen u Zvorniku 1968. godine, ali živi u Novom Sadu i ima srpsko državljanstvo.

On se tereti da je u svojstvu komandanta čete Vojne policije Zvorničke brigade VRS učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu.

U periodu od 13. jula do 15. jula 1995. godine, zajedno sa pripadnicima Vojne policije kojima je bio nadređeni, odlazio je na lokacije na kojima je bio zatvoren veliki broj muškaraca i dečaka bošnjačke nacionalnosti sa područja Srebrenice, gde su pripadnici Vojne policije učestvovali u zatvaranju, transportu i streljanjima i ubistvima žrtava – navodi se u saopštenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

On je optužen i da je, zajedno sa podređenim pripadnicima Vojne policije, učestvovao u zatvaranju, transportu na mesta streljanja, te ubistvima zatvorenika na lokalitetima u blizini škole u Orahovcu, gde je streljano više od 800 žrtava. Optužen je i za zločin u Petkovcima, gde je ubijeno više od 700 ljudi, kao i za zločin na lokaciji šljunkare u Kozluku, gde je nastradalo 800 osoba.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 83 javna svedoka, 16 svedoka uz mere zaštite, među kojima i svedoci koji su dali iskaz u postupcima u MKSJ/MRMKS-u, iskazima više stručnih vještaka, među kojima su i međunarodni eksperti koji su sudelovali u otkrivanju masovnih grobnica, dokumentima i materijalima dobijenim u saradnji sa MKSJ/MRMKS-om, te prilaganjem više od 250 materijalnih dokaza – dodaje se.

M. J. se tereti za genocid, a optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay