Početna Crna hronika Građevinski inspektor ponovo oslobođen za “Kontrast”

Građevinski inspektor ponovo oslobođen za “Kontrast”

0

Građevinski inspektor Veselin Kerac juče je na ponovljenom suđenju u novosadskom Osnovnom sudu, oslobođen krivice da je pre sedam godina prilikom kontrole diskoteke “Kontrast”, zloupotrebio službeni položaj.

On se teretio da je tada propustio da zbog utvrđenih nedostataka zabrani rad ovom lokalu, u kojem je u tragičnom požaru 1. aprila 2012. godine, nastradalo šestoro mladih ljudi.

Sudija Nataša Vojnović, obrazlažući presudu rekla je da u postupku nije dokazano da je građevinski inspektor 14. aprila 2010. godine, prilikom kontrole “Kontrasta”, njegovom vlasniku Alojzu Ganiću i zakupcu pribavio korist, odnosno omogućio da nesmetano koriste klub, uprkos propustima.

On se teretio da prilikom obavljanja inspekcijskog nadzora nije konstatovao da upotrebna dozvola za “Kontrast” nije obuhvatala ulaz od 40 kvadratnih metara na gradskom građevinskom zemljištu te nije utvrdio da u glavnom objektu postoji spratna galerija. Na taj način nije utvrđeno stvarno stanje objekta, njegove dimenzije, niti dimenzije nelegalno izgrađenih delova. Nije utvrđeno ni da li se objekat koristi za namenu za koju je izdata građevinska dozvola, odnosno upotrebna.

Podsetimo, u junu 2014. godine u novosadskom Višem sudu vlasnik “Kontrasta” Alojz Ganić prvostepeno je osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na devet i sedam godina, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu Miroslav Papuga osuđen na devet godina zatvora.

Sredinom juna 2015. Ganiću je preinačena kazna samo u delu odluke o krivičnim sankcijama, i to zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, pa je umesto kazne od pet godina zatvora, koliko je izrekao prvostepeni sud, dobio četiri godine zatvora. Nakon izdržane dve trećine kazne, Ganić je pušten na privremenu slobodu.

Dodajmo da je prošle godine Osnovni sud oslobodio načelnicu Turističke inspekcije Radoslavu Rončević optužbe u vezi sa požarom u “Kontrastu”. Takođe, ove godine sud oslobodio troje inspektora protivpožarne zaštite optužbi da su zloupotrebili službeni položaj.

U požaru u diskoteci “Kontrast” poginuli su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković iz Kikinde.

Izvor: 021, Novosti
Foto: Screenshot