Početna Crna hronika Isplivali novi detalji priče: Nastavljeno suđenje za misteriozno ubistvo u Bačkom Novom...

Isplivali novi detalji priče: Nastavljeno suđenje za misteriozno ubistvo u Bačkom Novom Selu

0

Goran Zorić (44) iz Bačkog Novog Sela juče je u nastavku dokaznog postupka u Višem sudu u Novom Sadu, nastavio da negira ubistvo koje mu se stavlja na teret, koje je, takođe, poricao u potpunosti na otvaranju suđenja prošlog meseca kao i tokom istrage.

Njemu se pripisuje da je u svojoj kući, 30. decembra pretprošle godine, usmrtio svog drugara Mišu Mandića iz Sombora, kojem je rukama i nogama naneo teške telesne povrede opasne po život u predelu vitalnih organa, od kojih je žrtva preminula istog dana, nekoliko sati kasnije. Veštak za sudsku medicinu dr Vladimir Pilija ostao je u celosti pri svom nalazu i mišljenju i rekao da su kod oštećenog utvrđene 32 povrede, među koje spadaju prelomi rebara, rascepi na oba plućna krila i na desnom bubregu.

Brat pokojnog mladića izjavio je da nema nikakvih saznanja da je ovaj imao poslova sa drogom, niti da je bio sklon alkoholu te da je bio nekome dužan veći iznos novca ili da mu je neko pretio.

„Išao je u kafane, ali se nije tamo bahatio. Čuo sam da se viđa sa lošim društvom i rekao sam mu da bi trebalo da ga se oslobodi i dođe iz Sombora kod mene u Novi Sad i da mu nađem ovde posao“, naveo je Željko Mandić.

Potom mu je okrivljeni izjavio saučešće i rekao da nema nikakve veze sa smrću, zbog koje je na optuženičkoj klupi.

„Pokušao sam da ga zaštitim od tog društva, ali nisam uspeo. Želim da se sazna ko je to uradio i da istina izađe na videlo,” dodao je okrivljeni.

Radnik policijske stanice u Baču Gojko M. rekao je da ga je 30. decembra 2018. godine u večernjim časovima neposredno nakon što je došao na posao pozvao okrivljeni za kojeg od ranije ima službena saznanja i uznemireno rekao da pozove Dom zdravlja, jer, navodno, on ne može to da uradi, zato što mu ističe kredit za telefonske razgovore, a povodom toga što njegovom gostu nije dobro.

„Ubrzo me je nazvao doktor koji je otišao da interveniše i rekao da ne želi da potpiše umrlicu, jer se radi o sumnjivoj smrti. Izašli smo na teren i započeli istragu. Inače u toku kratkog razgovora povodom poziva medicinara u pozadini nisam čuo nikakvo krkljanje, zvuke koji bi ukazivali na to da se neko bori za život ili poziva u pomoć“, naveo je ovaj svedok.

Svedok iz Sombora Dejan Š. koji se, takođe, družio sa nastradalim, ali odvojeno, uzburkao je atmosferu u sudnici svojim svedočenjem. On je izjavio da smatra da je Miša Mandić ubijen zbog para, jer je pre kobnog događaja dobio odštetu od oko 1.000 evra kao nadoknadu za saobraćajku. Na ovo je burno reagovao optuženi i povišenim tonom mu postavio pitanja, nakon što mu je predsednica veća sudija Ivana Josifović dozvolila da se obrati.

Odjednom su isplivali sitni zelenaški dugovi Miše Mandića, plaćanje kamate uterivanjem, navodne pretnje ovog svedoka upućene nastradalom, pa i brutalna prebijanja i maltretiranje oštećenog, koji su jedan drugom pripisivali. U priču se uplela i devojka okrivljenog Snežana Radić konobarica u kafani gde su se viđali okrivljeni i oštećeni, a koja se na suđenju nije pojavila, pa je usledilo pitanje sudije da li je moguće postojanje emotivnih okidača za zločin, a ona je kao svedok zbog nepojavljivanja kažnjena novčanom kaznom u iznosu od 50.000 dinara.

Predsednica veća sudija Ivana Josifović koja je zadužila predmet nedavno, a pripremno ročište je bilo početkom proteklog marta, zakazala je naredni glavni pretres za 10. septembar, kada se očekuje saslušanje preostalih svedoka i sudskih veštaka.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay