Početna Crna hronika Kazna od 50.000 dinara zbog trgovanja prepariranim pticama

Kazna od 50.000 dinara zbog trgovanja prepariranim pticama

0

Muškarac (57) iz Sombora prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara, jer je javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu ptica.

On je 26. januara u tom gradu nudio na prodaju po jedan preparirani primerak velike carske šljuke i kopca, kao i običnog galeba, a koji spadaju u zaštićene vrste divljih životinja.

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Kako se navodi, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine, podržava odluku Prekršajnog suda u Somboru .

Dodaju i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo hvatanje i držanje životinja, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima.

“Apelujemo na građane da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode”, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV / Tanjug
Foto: Pixabay