Početna Crna hronika Nakon pet godina oslobođena: Povredila nasilnika koji je tukao njenu ćerku

Nakon pet godina oslobođena: Povredila nasilnika koji je tukao njenu ćerku

0

mirjana_oslobodjena

Nakon pet godina suđenja, Apelacioni sud u Novom Sadu je pravosnažno oslobodio Mirjanu Vlaškalin (50) iz bačkog sela Gardinovci, u opštini Titel, kojoj se sudilo za pokušaj ubistva jer je nožem teže povredila nasilnika koji je tukao njenu ćerku.

Ranije presude su bile osuđujuće, uključujući i bezuslovni zatvor od devet meseci, ali su Mirjanine žalbe na kraju ipak rezultirale oslobađanjem od optužbe.

Naime, ona je u junu 2010. godine oko dva sata iza ponoći, u dvorištu porodične kuće u Gospođincima, zatekla Dejana T. (26) kako brutalno tuče njenu tada 19-godišnju ćerku. U očajanju i strahu za ćerkin život, uzela je kuhunjski nož sa stola i krenula da je zaštiti od bivšeg momka koji je oborio na zemlju i šutirao. U pokušaju da zaštiti ćerku, Mirjana je takođe zadobila nekoliko udaraca od nasilnika, koga je u opštem metežu posekla nožem, a povrede su okarakterisane kao teške te je Mirjana u tom slučaju optužena za pokušaj ubistva.

Naravno da mi je sada pao ogroman teret sa srca, a ročišta su za mene bila jako mučna. Postupila sam tada kao što bi uradio svaki roditelj na ovom svetu, a narednih pet godina sam morala da se branim po sudovima jer sam štitila ćerku od nasilnika. Na sreću, sud je na kraju prihvatio naše primedbe inače bih sada bila u zatvoru. Mene su dva puta ispitivali veštaci psihijatri jer je Tužilaštvo to tražilo. Ne znam šta su hteli time da postignu, osim da me dodatno opterete, kada svi znaju da je strah za život deteta najveći strah koji čovek može da oseti. Tokom ovih pet godina nikako nisam mogla da se pomirim s tim da, zbog toga što sam branila ćerku, sada meni sude za pokušaj ubistva“, rekla je ona.

Prema rečima advokata Miroslava Kosanića, koji je s Đorđem Nedeljkovim zastupao Mirjanu, odbrana je od prvog dana tvrdila da je ona postupila u nužnoj odbrani. “U ovom slučaju nije bilo čak ni elemenata prekoračenja nužne odbrane, a o pokušaju ubistva da i ne govorimo. Međutim, Tužilaštvo se strogo držalo te kvalifikacije i, samim tim, zakomplikovalo i odužilo proces. Uz stalne prigovore i žalbe, nakon pet godina smo uspeli da dokažemo da je žena samo branila svoju kćer, a i sebe, jer je i ona bila napadnuta“, rekao je Kosanić.
Po njegovim rečima, i u ovom slučaju se pokazalo da sudovi u Srbiji teško prihvataju nužnu odbranu i onda kada je ona evidentna.

Osumnjičeni napadač nije procesuiran

Iako je tokom suđenja Dejan T. priznao da je te noći čekao Mirjaninu ćerku ispred kuće i da ju je napao u dvorištu, on za taj napad nije odgovarao.
On, koji je izazvao sve što se desilo jer je usred noći u mom dvorištu napao moju ćerku, za to nijednog trenutka nije odgovarao. Meni se sudilo jer sam navodno pokušala da ga ubijem i on je dobio neku kaznu zbog povreda koje je naneo meni, ali to što je on pretukao moju ćerku, to nikoga u ovom slučaju nije interesovalo“, ogorčena je Mirjana, napomenuvši da je policija mesec pre tog događaja takođe intervenisala kada je Dejan pretukao njenu ćerku na ulici.

Autor: Dnevnik
Foto: Youtube