Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva novosadskog advokata

Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva novosadskog advokata

0

U Višem sudu u Novom Sadu danas je nastavljeno suđenje Ranku Bezaru okrivljenom za pokušaj ubistva novosadskog advokata Branislava Travice koji je u međuvremenu preminuo. Na današnjem glavnom pretresu saslušani su službenici policijske ispostave u Petrovaradinu i veštak za sudsku medicinu.

„Obavešteni smo preko radio veze da komšija preti komšiji pištoljem”, prisetio se policajac Aleksandar Petrović i dodao: “Po dolasku na lice mesta zatekli smo osumnjičenog u vidno alkoholisanom stanju, dezorijentisanog. Spominjao je da je ostao bez posla.”

Branilac okrivljenog je pitao detaljno o događaju, šta su zatekli, kako su postupali prema pištolju koji su preuzeli sa lica mesta, pa čak i da opišu na miris kojeg alkohola se osećao osumnjičeni.

Drugi svedok, pomoćnik komandira Milan Malbaša rekao je da je izašao po dojavi na uviđaj u Sremskoj Kamenici i zatekao oštećenog kako drži pištolj, a da je osumnjičeni bio dopola go, dok je oko njega bila razbacana njegova odeća u snegu.

„Kasnije smo po naredbi pretresli tavan u kući okrivljenog gde smo pronašli pušku i municiju“, dodao je Malbaša.

Budući da je veštak za psihijatriju preminuo, predsednik veća sudija Srđan Savić, prihvatio je predlog odbrane da se izvrši novo psihijatrijsko veštačenje okrivljenog, kao i predlog da se sasluša Dušan Milutinović policijski službenik koji je, takođe, bio na licu mesta.

Prema optužnici, 26. januara 2019. godine oko 14.20h, na području Sremske Kamenice, okrivljeni je u srednjealkoholisanom stanju, pokušao pištoljem da liši života advokata Branislava Travicu. Prišao mu je i u njega uperio pištolj, povukao je obarač, ali pošto u cevi nije bilo metka, on nije opalio. Potom je pokušao da ga repetira i tako stavi metak u cev, ali ga je tog trenutka oštećeni sprečio u tome tako što mu je iz ruke istrgnuo pomenuto oružje i uspeo da savlada napadača.

Okrivljeni je u više navrata uputio pretnje, poput „Ubiću te“ i „Ti si advokat mafije“, čime je izvršio krivično delo teškog ubistva u pokušaju, navodi se u optužnom aktu koji zastupa zamenik Višeg javnog tužioca Slobodan Josimović. U optužnici se, takođe, dodaje da je okrivljeni istog dana neovlašćeno držao pušku „karabin“, čije posedovanje nije dozvoljeno, kao i veću količinu municije, te je i zbog toga okrivljen za odgovarajuća krivična dela.

U svojoj odbrani okrivljeni je naveo da je komšiju smatrao za druga i brata, da su bili u dobrim odnosima i da tog dana nije želeo da ga ubije već da mu pokaže pištolj koji je hteo da proda.

Predsednik veća sudija Srđan Savić zakazao je naredno ročište za 21. april kada se očekuje saslušanje još jednog svedoka kao i sudskih veštaka.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay