Početna Crna hronika Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva nožem u Novom Sadu

Nastavljeno suđenje za pokušaj ubistva nožem u Novom Sadu

0

U Višem sudu u Novom Sadu nastavljeno je suđenje Luki M. iz okoline Zrenjanina, okrivljenom za pokušaj ubistva nožem 2020. godine.

U nastavku dokaznog postupka reprodukovani su snimci sigurnosnih kamera sa mesta događaja i saslušani su veštak za digitalne tehnologije zbog lošeg kvaliteta snimka i veštaci sudske medicine, jedan od njih kao stručni savetnik odbrane. Oni su ukrstili stavove da li je oštećeni sa povredama na vratu koje su navedene u medicinskoj dokumentaciji mogao da se kreće na način kako je to prikazano na snimku.

Veštak sa Fakulteta tehničkih nauka rekao je da tokom veštačenja nije primetio da je na snimku bilo šta montirano ili menjano.

Stručni savetnik dr Goran Stoiljković bio je mišljenja da osoba koja se vidi na snimku kako prolazi nije imala povređen vrat u vreme nastanka snimka.

„Rasecanje oba zida disajnog puta kako se navodi u medicinskoj dokumentaciji izaziva bol i strah. Pored voljne, prisutne su i refleksne radnje, paa slivanje krvi niz dušnik, kao kad se čovek zagrcne, zbog čega dolazi momentalno do iskašljavanja. Ta povreda izaziva istog sekunda posledice, a povređeni bi bio u stanju da se kreće, ali bi morao nečim zapušiti rupu i koračao bi teturajući se ili nekako uočljivo dozivajući pomoć“, naveo je ovaj savetnik.

Branioci okrivljenog, advokati Milan Latinović i Milan Dabić, smatrali su da se ni jednog trenutka na snimcima ne vidi da se oštećeni drži za vrat i da se ne vidi krv na beloj majci koja bi trebalo da se vidi u takvoj situaciji, a to je potvrdio i sudski veštak profesor dr Vladimir Pilija i rekao da brzina i količina slivanja krvi ipak zavisi od položaja, a pogotovo glave i ne mora da počne istog sekunda.

Podsetio je da je povređeni mladić u Urgentnom centru opisan kao svestan, orijentisan, komunikativan i pokretan.

Zastupnica optužnog akta Ksenija Bašić, primetila je da se na snimku vidi dva ili tri puta kako oštećeni poskakuje što je odbrana osporila. Predsednica veća sudija Sanja Perić konstatovala je za zapisnik da se na snimku za sada vide okrivljeni i oštećeni koji se u jednom trenutku udaljava povremeno trčećim korakom, prihvatila je predlog da se sačini kombinovani dopunski nalaz za sudsko veštačenje i trasologiju, dok je predlog za ukidanje pritvora ili zamena za blažu meru odbijen.

Inače, okrivljeni je na početku glavnog pretresa pred prethodnim većem izneo odbranu, nakon što se u fazi istrage branio ćutanjem. Naveo je da poznaje oštećenog Milana N. i da se on zabavljao sa njegovom sestrom, ali da je bio protiv te veze, jer je poznavao oštećenog kao problematičnu i nasilnu osobu. Navodno, oni su se posvađali ispred prodavnice i tukli se rukama i nogama, a da je osumnjičen za ubadanje saznao je od policije posle višemesečnog odsustva iz Novog Sada.

Naredno ročište zakazano je za 23. decembar tekuće godine.

Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay