Početna Crna hronika Nezakonito prisluškivan gradonačelnik Novog Sada?!

Nezakonito prisluškivan gradonačelnik Novog Sada?!

0

Klupko afere s neovlašćenim prisluškivanjem najviših državnih funkcionera odmotava se i u Novom Sadu. Nezakonitim presretanjem razgovora, bavila se i novosadska policija, dok se na njenom čelu nalazio Milorad Šušnjić.

NS uživo je došao do informacija da je iz privatnog špijunskog centra prisluškivan čak i Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada i potpredsednik Srpske napredne stranke. Vučević se na spisku za neovlašćeno prisluškivanje najverovatnije našao zbog važnosti funkcije koju obavlja u gradu, ali i bliskosti sa predsednikom Srbije i SNS-a Aleksandrom Vučićem, koji je takođe godinama tajno i nezakonito prisluškivan.

– Nezapamćen je slučaj da se deo policije odmetne i tajno prisluškuje predsednika države i njemu bliske saradnike, poput Vučevića. Vidimo da je reč o paralelnim strukturama moći, koji su s ciljem pratili komunikaciju najviših funkcionera. Verovatno su imali plan da saznaju sve o planovima države u obračunu s kriminalom. To je poznati scenario po kom je izvršen atentant na Đinđića. Tome mora da se stane na put, i da se objave imena svih učesnika u ovom opasnom projektu – kaže bivši operativac BIA, koji je želeo da ostane anoniman.

Što je još neverovatnije, paralelni prislušni centar nalazio se u zgradi policijske uprave na Bulevaru kralja Petra. Bez dozvole su pored gradonačelnika Vučevića prisluškivani i drugi političari, ali i bizismeni, i policajci koji su istraživali rad kriminalnih klanova u Novom Sadu.

Otkriveno je da je po nalogu Šušnjića, posle njegovog imenovanja za policijskog načelnika u Novom Sadu, 2017. godine, na četvrtom spratu sedišta PU Novi Sad instalirana tehnika za prisluškivanje. Na istom mestu funkcionisao je neformalni centar moći koji je usmeravala Dijana Hrkalović, koja je bila neformalni šef odmetnute sekcije kriminalističke policije u Novom Sadu

– Posle najnovijeg obrta još je jasnije zašto je Milorad Šušnjić smenjen sa položaja prvog novosadskog policajca, a na njegovo mesto doveden novi načelnik Slobodan Malešić. I zašto je važno da se sprovede detaljna istraga ko je i zašto bez dozvole prisluškivao uticajne osobe. Kome su informacije bile potrebne? I za šta? Da li je neko planirao neki novi 12. mart. Neki novi državni udar – kaže izvor blizak istrazi.

Trenutno Sektor Unutrašnje kontrole sprovodi opsežnu istragu o prisluškivanju. U sklopu te istrage bivši načelnik novosadske policije Šušnjić je suspendovan, a oduzeti su mu pištolj i službena legitimacija. U vreme dok se Šušnjić nalazio na čelu novosadske policije, u gradu se desio niz krivičnih dela koja nisu rasvteljena, a tvrdi se da je po nalogu Dijane Hrkalović iz novosadske policije sklonjen jedan broj najboljih policajaca.

U krugovima upućenim u zbivanja u novosadskoj policiji može se čuti da su pod lupom istražitelja svi policajaci koje je na rukovodeća mesta postavljala Dijana Hrkalović. Jedan broj njih, kako saznajemo, pristao je da istražiteljima da detaljne informacije šta se dešavalo u Šušnjićevom ogranku policije, koji je nezakoito prisluškivao gradonačelnika Vučevića i druge građane.

Izvor: Nsuzivo.rs
Foto: Printscreen