Početna Crna hronika Novosadski inspektor osuđen za primanje mita

Novosadski inspektor osuđen za primanje mita

0

Suspendovani policijski inspektor Zoran Danilovac (43), iz Novog Sada, koji je okrivljen da je primio mito, osuđen je juče pred posebnim odeljenjem novosadskog Višeg suda na tri godine zatvora. Takođe, izrečena mu je zabrana obavljanja sličnih poslova službenih lica u bezbednosnim strukturama u istom periodu, ali oslobođen je plaćanja troškova postupka zbog trenutne porodične situacije.

Nakon iznošenja završnih reči predsednica veća sudija Ana Stamenić objavila je presudu uz obrazloženje da je poklonila veru navodima optužbe koju je zastupao Vidak Daković.

Sudija Stamenić navela je da veće smatra da nije logična odbrana da je okrivljenom sektor za unutrašnju kontrolu MUP-a pokušao da namesti simulovani posao i tereti ga za primanje mita. Naime, odbrana je navela u završnim rečima da smatra, između ostalih mnogobrojnih zamerki na optužni akt, da nema dovoljno dokaza da je delo počinjeno.

Predsednica veća je na kraju istakla da je nedostojno da policijski službenik čini koruptivna dela umesto da štiti zakon. Dodala je da je okrivljenom uzeta u obzir porodična situacija prilikom odmeravanja kazne. Očekuje se da odbrana na ovu presudu uloži žalbu na koju ima zakonsko pravo.

Okrivljeni je u završnoj reči izjavio da je žrtva nameštaljke kolega iz unutrašnje kontrole, i da je slučaj zbog kojeg je lišen slobode vodilo tužilaštvo, te da on nije imao ingerencije da odlučuje da li će i protiv koga biti podnete krivične prijave. Dodao je da osobe koje je on ispitivao zbog prevara na kraju nisu ni procesuirane, a da pri tome ima dosta oštećenih, koji su njihove žrtve.

Inače, na poslednjem ročištu prislušavani su audio snimci prisluškivanih telefonskih razgovora između okrivljenog i osobe koja je osumnjičena za prevare pri čemu je okrivljeni svaki zapis komentarisao diktirajući ono što po njemu dokazuje njegovu nevinost.

Tom prilikom naglasio je da smatra da se iz preslušanih snimaka može uočiti da nije zahtevao i organizovao primanje mita. Napomenuo je da niko nije imao pritužbi na njegov rad u policiji i da je menjao svog šefa u njegovom odsustvu.

Inače, taj pretres je priveden kraju pred sudijom Tamarom Radović, koja je u međuvremenu, imenovana za predsednicu osnovnog suda.

Prema navodima optužnice, Danilovac je od marta do septembra 2015. godine posredno preko N. N. osobe zvane Buca, kao i neposredno preko Mileta P. Iz Bačke Palanke, protiv koga se vodio krivični postupak po prijavi oštećene Dragane J. iz Raške  zahtevao poklon za sebe, kako bi u okviru svog službenog ovlašćenja izvršio službenu radnju.

Prijava je prvobitno podneta protiv Fikrije H, ali se policijskom proverom stiglo do potencijalnih izvršilaca krivičnih dela Mileta P. I njegove nevenčane supruge Danijele N. (alias Fikrije H.).

Okrivljenom se stavlja na teret da se oglušio o svoje poslovne obaveze i primio mito ne bi li izbegao podnošenje krivične prijave Osnovnom javnom tužiocu protiv pomenute Danijele N, već samo protiv Mileta P.

Takođe, navodno se obavezao na to da neće dalje proveravati podatke o post-net uputnicama većeg broja oštećenih lica koja su uplaćivala veće svote novca, a na kojima je primalac novca Danijela N. povodom „lečenja ljubavnih problema astrološkim metodama“

Autor: M. Ćirić
Foto: Ilustracija/Pixabay