Početna Crna hronika Odložen početak suđenja za šverc više od 500 tona dizela na Dunavu

Odložen početak suđenja za šverc više od 500 tona dizela na Dunavu

0

Suđenje trojici okrivljenih za krijumčarenje oko 500 tona evrodizela plovilima tokom Dunava pretprošle godine nije juče počelo u Posebnom odeljenju Višeg suda u Novom Sadu.

Kako piše Dnevnik, ročišta su do sada odlagana uglavnom zbog toga što se neka od stranaka nije odazvala na poziv suda.

Ovog puta nisu ispunjeni uslovi za pripremno ročište i otvaranje glavnog pretresa jer je prvookrivljeni M. S. (37) iz Vinče odsustvovao zbog smrtnog slučaja u porodici dan pre ročišta.

Pristupio je M. T. (64) iz Boljevca, dok je ukrajinski državljanin A. S. (51) iz Odese priveden iz pritvora.

Prema navodima optužnog predloga, okrivljenima se pripisuje da su se 19. i 20. jula pretprošle godine na Dunavu, prekoputa Bogojeva, kod nelegalizovanog plovnog objekta – obalskog depoa, u vlasništvu AD “Irmovo”, po nalogu prvookrivljenog i ujedno ovlašćenog lica DPP “Impuls petrol” M. S, bavili prenošenjem robe – nafte evrodizel, preko carinske linije, izbegavajući mere carinskog nadzora.

Navodno, najpre je broj tanker “Tara” preduzeća “Petrol tank” iz Brčkog, u vlasništvu M.S. 19. jula 2018. godine prošao iz Rumunije kroz Srbiju, pritom prevozeći 574.435 litara evrodizela.

Kapetan broda je tokom prolaska kroz Srbiju dobio tranzitni dokument, a u carinskoj ispostavi Novi Sad obavio ulazno-izlaznu reviziju radi tranzita, gde je kao teret naznačena navedena količina pomenutog goriva, da bi pri tome krajnja destinacija bila Vukovar u Hrvatskoj.

Nakon predaje raporta Lučkoj kapetaniji radi izlaza, napustio je Srbiju preko prevodnice Bogojevo i ušao u međunarodni tok Dunava. Zatim je, iste noći, po nalogu provookrivljenog, kompletna navedena količina nafte bila pretočena u drugi brod, tanker “Kvins” u vlasništvu privrednog društva DOO “Vuković komerc 015” iz Veternika, koji je u zakupu privrednog društva DOO “Impuls petrol” Novi Sad.

Nakon pretovara nafte, brod “Kvins” kojim je upravljao kao zapovednik drugookrivljeni M.T, ponovo je ušao u Srbiju preko prevodnice Bogojevo, kad je evidentiran njegov ulaz, s pomenutih 574.435 litara goriva, ali nakon čega se nije prijavio zbog carinjenja i tranzita nadležnoj Carinskoj ispostavi u Novom Sadu. Pritom je posedovao dokumentaciju koja je bila izdata za prvobitno spomenuti brod “Tara”.

Potom je, izbegavajući mere carinskog nadzora, doplovio i pristao kod nelegalnog plovnog objekta – plutajućih barži, koje su povezane s nelegalizovanim distributivnim centrom naftnih derivata – auto-parkiralištem za evrodizel koji pripada AD “Irmovo”, a radi pretakanja dizela, stoji u optužnom aktu.

Posle toga su više neidentifikovanih lica, te trećeokrivljeni A. S, koji poseduje i licencu za rad s opasnim materijama, uključujuću naftu s njenim derivatima, započeli omogućavanje pretakanja. Radili su na povezivanju instalacija broda MT “Kvins” na cevovod plutajuće barže, uz prikopčavanje cevnih instalacija posebnom spojnicom, odnosnom crevom za pretovar nafte.

Tad su ih zatekli inspektori.

Sudija Rade Kalajdžija zakazao je naredno ročište za 29. oktobar.

Izvor: Dnevnik
Autor: M. Ćirić
Foto: Pixabay