Početna Crna hronika Odloženo suđenje za otmicu Gorana Cvijetića

Odloženo suđenje za otmicu Gorana Cvijetića

0

U Višem sudu u Novom Sadu odložen je nastavak dokaznog postupka petorici okrivljenih za otmicu Gorana Cvijetića (43) iz Budisave.

Današnji glavni pretres odložen je zbog nedolaska jednog od okrivljenih Dalibora Bogdanovića Boće (43), usled ne postojanja procesnih uslova zastupnica optužnog akta Aleksandra Lučić Fajfer predložila je suđenje u odsustvu. Ona je navela da se protiv njega u Višem javnom tužilaštvu vodi istražni postupak za teško krivično delo na kojem je nedostupan. Stoga mu je u septembru određen pritvor po četiri osnova i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Zamenik Višeg javnog tužioca navela je da nema potrebe u ovoj fazi postupka raspisivati potragu.

„Postupak dugo traje, događaj je bio davno, a ima više optuženih“, navela je ona.

Predsednik veća sudija Srđan Savić odlučio je potom, da spise predmeta dostavi vanpretresnom veću na odlučivanje.

Na čiju odluku postoji pravo žalbe, a naredni glavni pretres zakazan je za 12. januar naredne godine.

Na ročište su pristupila i tri uniformisana policajca radi svedočenja, a više svedoka nije se odazvalo pozivu. Oštećeni Goran Cvijetić je priveden iz zatvora, a bio je okružen petoricom zatvorskih čuvara.

Petorica okrivljenih za otmicu izjavili su prošle godine na početku glavnog pretresa da ne priznaju delo koje im se stavlja na teret. Zajedničko za njihove izjave kao i stavove odbrane je da se nije radilo o otmici već o građanskom hapšenju, jer su smatrali da je Cvijetić počinio teška krivična dela ubistvo fitnes instruktorke Teodore Kaćanski u novembru 2016. nevenčane supruge Nenada Stevića jednog od okrivljenih kao i ranjavanje Nika Uskokovića rođaka okrivljenog Gorana Kovačevića Goranca početkom 2017. godine.

Podsetimo, za otmicu Gorana Cvijetića koja se dogodila 22. maja 2017. godine oko 18.30h na uglu ulica Kornelija Stankovića i Janka Čmelika u Novom Sadu, a na optuženičku klupu su seli Goran Kovačević Goranac (47), Nenad Stević (40) nevenčani suprug Teodore Kaćanski, penzionisani policijski službenik Dalibor Bogdanović Boća (43), policajac iz Beograda Vladica Rakić (39) i Božidar Bosnić (52) oni se brane sa slobode.

Dalibor Bogdanović je na jednom od prethodnih ročišta izjavio da on odgovorno tvrdi da je Goran Cvijetić ubio Teodoru Kaćanski i pokušao da ubije Gorana Kovačevića Goranca, upečatljivo je bilo i svedočenje Nenada Stevića koji je izjavio da se na snimcima sa više lokacija vidi da je i ubistvo i pokušaj ubistva izvršila ista osoba i opisao kako se odvijao dan kada su okrivljeni ušli u krivični progon.

On je rekao da mu je Kovačević javio da je primećen maskirani Cvijetić koga su okrivljeni smatrali odgovornim za pomenuta krivična dela te da je o tome obavestio policijskog inspektora, a da je on sa drugarima krenuo u potragu. Nakon što je oštećeni završio u kolima okružen okrivljenima, prema rečima Stevića, kad su krenuli da ga predaju policiji, on je najavio da će sve reći o ubistvu i pokušaju ubistva ako ga ne odvezu tamo.

On je naveo da ne misli da je učinio ništa loše mimo zakona. Dodao je da ceo grad zna da je Cvijetić priznao u policiji da je učinio to što mu okrivljeni u ovom postupku pripisuju. „Iskreno i opet bih to uradio da me neko vrati u to vreme. On je dokazano ubica, a mi sedimo na optuženičkoj klupi“, izjavio je Stević pred većem.

Okrivljeni Bosnić je dao izjavu koja se u potpunosti poklapa sa izjavom Stevića. On je rekao da niko od Cvijetića dok su bili zajedno nije tražio novac ili druge materijalne vrednosti, niti ga je neko udario.

Podsetimo, Okrivljeni Dalibor Bogdanović Boća teško je povređen 10. maja 2018. godine u večernjim satima kada mu je neko u Ulici Ilije Birčanina 13 ispred zgrade u kojoj živi digao automobil u vazduh dok je bio u pokretu. Baš tog dana na ročištu okrivljenom za njegovo ranjavanje Boća je izjavio da ne zna ko je pucao na njega, ali da je tokom svoje policijske karijere sigurno stekao brojne neprijatelje.

Takođe, na okrivljenog Gorana Kovačevića Goranca pucano je u septembru ove godine, kada je on lakše ranjen, a njegov telohranitelj Uroš Stefanović ubijen. Istraga o ovom krivičnom delu je u toku, a jedan od osumnjičenih za ovo krivično delo se već predao, a za Boćom je raspisana međunarodna poternica zbog sumnje da je učestvovao u pokušaju ubistva Goranca.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay