Početna Crna hronika Podnet zahtev za zaštitu zakonitosti protiv presude Goranu Davidoviću

Podnet zahtev za zaštitu zakonitosti protiv presude Goranu Davidoviću

0

Republičko javno tužilaštvo podnelo je zahtev za zaštitu zakonitosti protiv presude Apelacionog suda u Novom Sadu kojom je odbijena optužba protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića i Nedeljka Pešića.

Zahtev je upućen Vrhovnom kasacionom sudu na odlučivanje. Prethodno je Više tužilaštvo u Novom Sadu pokrenulo inicijativu za zaštitu zakonitosti protiv odluke Apelacionog suda, koju je podržalo i Apelaciono tužilaštvo u Novom Sadu.

Davidović je odlukom Apelacionog suda pravosnažno oslobođen optužbi za izazivanje nacionalne i verske mržnje i netrepeljivosti. Taj sud je 6. marta preinačio odluku Višeg suda, kojom je on bio osuđen na godinu dana zatvora, nakon 11 godina sudskog postupka zbog napada na učesnike Antifašističke šetnje “Stop fašizmu” 7. oktobra 2007. godine u Novom Sadu. Nedeljko Pešić je bio osuđen na zatvorsku kaznu od 14 meseci.

Kako se navodi u presudi, obojica su oslobođena zbog poštovanja načela “Ne dvaput o istom” (Ne bis in idem), pošto je protiv njih već vođen prekršajni postupak 2007. godine za isti događaj. Tada im je suđeno zbog remećenja javnog reda i mira, a taj postupak je obustavljen. Prema oceni Apelacionog suda, zbog toga se radi o već presuđenoj stvari.

Više javno tužilaštvo podnelo je inicijativu Republičkom javnom tužilaštvu da ono, kao nadležno, podnese zahtev za zaštitu zakonitosti protiv navedene odluke. Ukazali su na razloge zbog kojih smatraju da je pogrešno primenjen zakon, te da se ne radi o presuđenoj stvari kako smatra Apelacioni sud.

Podsetimo, 7. oktobra 2007. godine, posle višednevnih najava okupljanja pripadnika Nacionalnog stroja na rođendan jednog od glavešina nacističke Nemačke Hajnriha Himlera, u Novom Sadu je zakazana antifašistička šetnja. Incident se dogodio kada je učesnike šetnje “Stop fašizmu” u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja. Oni su se i pored policijske zabrane okupili kod Doma vojske i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašističkog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

Veća grupa pripadnika Nacionalnog stroja predvođena Goranom Davidovićem tada je uhapšena, a do danas su samo osuđeni Dolf Pospiš i Predrag Milovanović koji su, posle više godina odlaganja suđenja, sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice i osuđeni su na minimalne kazne. Davidoviću se sudilo u odsustvu jer se tokom 11 godina koliko je trajao postupak nije pojavio u sudnici.

Ukoliko Vrhovni kasacioni sud bude utvrdio da je pogrešno primenjen zakon, to će biti samo deklarativna odluka koja neće uticati na Davidovića i Pešića, jer na presudu Apelacionog suda nije dozvoljena žalba, te je krivični postupak pravosnažno okončan. Njen značaj bio bi u tome da nepravilna sudska odluka ne ostane kao takva u pravnom sistemu.

Izvor: Beta/021
Foto: Ilustracija/Pixabay