Početna Crna hronika Oštetili državu za 8 miliona dinara: Policija uhapsila trojicu carinika!

Oštetili državu za 8 miliona dinara: Policija uhapsila trojicu carinika!

0

hapsenja-610x315

Trojica carinika angažovana na železničkoj stanici u Novom Sadu privedena su zbog sumnje da su zloupotrebili položaj, i oštetili budžet za osam miliona dinara.

Oni su osumnjičeni da su od januara do novembra 2013. godine prilikom carinjenja robe azijskog porekla određivali i primenjivali nižu carinsku osnovicu za obračun dažbina.

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a zbog toga je, kako se navodi, privela dvojicu aktivnih i jednog penzionisanog carinskog službenika za koje je utvrđeno da su u 41 slučaju pogrešno obračunali dažbine stranim preduzećima koja su registrovali kineski državljani.

Privedeni carinski službenici su na taj način pribavili i sebi i vlasnicima privatnih firmi protivpravnu imovinsku korist, a sve na štetu državnog budžeta.

Sva trojica su uz krivičnu prijavu privedena na saslušanje u Više tužilaštvo u Novom Sadu, nakon čega je Tužilaštvo odredilo pritvor za dvojicu carinskih službenika, dok je jedan pušten da se brani sa slobode.

Uprava carina navodi da je na ovaj način, zajedničkim radom sa pripadnicima MUP-a, nastavila uspešnu borbu protiv korupcije u svojim redovima.

Službenici Uprave carina će nastaviti da u saradnji sa policijom prikupljaju podatke koji će doprineti da se otkrije identitet onih koji su na isti ili sličan način oštetili budžet Srbije, navodi se u saopštenju.

Autor: 021.rs
Foto: Ilustracija